Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny metod för att hitta antibiotikaresistens

Vetenskap • Publicerad 1 september 2022
Forskare på Chalmers har hittat en ny metod för att upptäcka resistens i bakterier. Arkivbild.
Forskare på Chalmers har hittat en ny metod för att upptäcka resistens i bakterier. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att ta reda på vilken antibiotika som biter mot delvis resistenta bakterier är ofta både krångligt och kräver dyr utrusning.

Men nu har en forskargrupp på avdelningen för kemisk biologi på Chalmers tekniska högskola upptäckt ett sätt att använda billig utrustning för ta reda på exakt vilken antibiotika en bakterie är resistent mot, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons

Forskarna har nu lyckats programmera gensaxen CRISPR-CAS9 till att hitta resistenskopplade gener i bakterien. Om den hittar en sådan gen gör gensaxen ett litet klipp i dna-molekylen.

I ett mikroskop, som man vanligtvis använder för att diagnostisera tuberkulos, är det sedan möjligt för forskarna att se om det finns resistens genom att se om den så kallade dna-cirkeln är uppklippt eller inte, enligt radion.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons