Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny lag hedrar diktator Francos offer

Spanien • Publicerad 5 oktober 2022
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez får igenom ett av hans främsta politiska mål: en lag som hedrar offren under diktator Francisco Franco.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez får igenom ett av hans främsta politiska mål: en lag som hedrar offren under diktator Francisco Franco.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Spaniens parlament godkände på onsdagen en lag som hedrar de många som föll offer under inbördeskriget 1936-1939 och den åtföljande terrorn under diktatorn Francisco Franco.

Premiärminister Pedro Sánchez och hans socialdemokratiska parti PSOE har länge haft frågan om att hedra offren under diktaturen som en av de viktigaste för partiet.

Annons

Men lagen kunde antas först närmare fem decennier efter Francos död. Spaniens senat godkände lagen med 128 röster för, 113 emot och 18 parlamentsledamöter som avstod.

Lagen är känd som "Lagen om demokratiskt minne", men förslaget har länge splittrat landet då meningarna är delade över diktatorn Francos betydelse.

Högeroppositionen PP (Partido Popular) lovar att avskaffa lagen om partiet får makten vid nästa val som väntas hållas 2023.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons