Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny kraftfull drog tar plats i Sverige

Nyligen gjordes ett rekordbeslag av preparatet kristalliserad metamfetamin i Sverige.
Polisen befarar att drogen kan få ordentligt fäste i landet.
Brott • Publicerad 2 februari 2021
Bild från polisens rekordbeslag av kristalliserat metamfetamin som gjordes i december.
Bild från polisens rekordbeslag av kristalliserat metamfetamin som gjordes i december.Foto: Polisen/TT

I december hittade polisens Nationella operativa avdelning (Noa) 15 kilo av den extremt beroendeframkallande substansen i Stockholm.

Det kan vara upptakten till ett skifte vad gäller centralstimulerande substanser i Sverige, befarar Lennart Karlsson, kommissarie vid narkotikapolisen och ordförande för Svenska Narkotikapolisföreningen (SNPF).

Annons

– Jag är rejält oroad över de mängder som kommer in nu.

Nya spelare

Förutom det aktuella beslaget har polisen gjort en del andra beslag, berättar han. Dessutom har man kunnat notera att drogens gatupris på kort tid har halverats.

– Beslagsökningen och prisnedgången indikerar att det finns nya aktörer på marknaden, säger polischefen.

De första gångerna polisen stötte på kristalliserat metamfetamin, så kallat is, i Sverige var runt millennieskiftet, berättar Karlsson.

– Då i mycket små kvantiteter, begränsat till en väldigt specifik grupp. Det var tillverkat i laboratorium i Tjeckien och smugglades till Sverige via Danmark.

Knark- och sexfester

Tio år senare började substansen synas i samband med så kallade kemsex-partyn – vilda sexfester där deltagarna är påverkade, ofta av flera droger samtidigt.

– Den förekommer inte minst bland homosexuella män, som en av flera preparat i en drogcocktail som tas inför ett sexuellt umgänge, säger Karlsson.

Kristalliserat metamfetamin är den drog som huvudpersonen Walter White tillverkar i den populära tv-serien "Breaking bad". Preparatet, som kommer i form av kristaller och som röks i glaspipor, har brett ut sig över stora delar av USA. I synnerhet de senaste tio åren. Men i Sverige har det varit betydligt sällsyntare.

Mexikanska karteller

Så hur kommer det sig att drogen nu börjar etablera sig i landet?

Än så länge kan man inte veta säkert, svarar Karlsson.

Annons

– Men vi vet att mexikanska karteller tillverkar enorma mängder. Vi vet också att delar av det, som tillverkas i superlabb i Mexiko, skickas samma rutt som kokainet gör. Det landar i de stora hamnarna i Europa. Framför allt i Rotterdam och Antwerpen.

Kartellerna har dessutom lånat ut kockar till kriminella nätverk i framför allt Nederländerna, enligt Karlsson. Det innebär att större mängder även tillverkas i Europa.

– Man kan säga att Europa flödar av "is".

"En tidsfråga"

Att drogen gör entré, i den här omfattningen, på den svenska marknaden kommer inte som en överraskning för polisen. Karlsson framhåller att hans amerikanska kollegor varnade honom redan för två år sedan.

– Vänta ska ni få se, det är bara en tidsfråga, sade de då, säger han och fortsätter:

– Och tyvärr ser vi en bastant ökning just nu.

För allmänheten däremot, kan det komma som en smärre chock att dödsdrogen som synts på tv knackar på dörren.

– Det har varit förbluffande tyst om den här substansen. Den har fått smyga under radarn. Nu kommer vi nog att få se mycket mer av den.

Förändrar människor

Eftersom preparatet är fem gånger så potent som vanligt amfetamin, misstänker Karlsson att kristallerna kommer att ta dess plats på den svenska narkotikascenen.

– Eftersom vi har en lång tradition av att missbruka centralstimulanser i det här landet så är avsättningsytan tyvärr ganska stor.

Annons

För att förhindra en epidemi av det slag USA har bevittnat måste allmänheten förstå farorna, anser han. Förutom de klassiska skadeverkningarna – nedbrytning av kroppen och akuta toxiska risker vid överdosering – kan drogen förändra människor i grunden.

– Ruset är så starkt och begärligt att man lägger allt åt sidan. Man vill varken äta eller sova. Man vill bara röka, säger Karlsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons