Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny kampanj för skotsk självständighet

Storbritannien • Publicerad 14 juni 2022
Försteminister Nicola Sturgeon lanserade en ny kampanj för ett självständigt Skottland på tisdagen.
Försteminister Nicola Sturgeon lanserade en ny kampanj för ett självständigt Skottland på tisdagen.Foto: Russell Cheyne/AP/TT

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon har inlett en ny kampanj för att skottarna ska rösta om självständighet.

Sturgeon och nationalistpartiet SNP anser att det finns ett "odiskutabelt mandat" för ännu en folkomröstning mot bakgrund av Storbritanniens utträde ur EU – som kallas brexit.

Annons

Väljarna i Skottland avvisade förslaget om självständighet senast 2014. Men Storbritanniens utträde ur EU har förändrat läget, då en majoritet av skottarna ville stanna kvar.

Argumenten för självständighet kommer att läggas fram under de kommande månaderna. På tisdagen publicerades en jämförelse med tio jämförbara europeiska länder, däribland Belgien, Irland, Nederländerna, Sverige och Schweiz.

– De här länderna är rikare, rättvisare och mer produktiva än Storbritannien. Och samtliga är självständiga, säger Sturgeon på en pressträff i Edinburgh.

Sturgeon tycker att London sviker Skottland och att brexit orsakat "enorm skada på handel, levnadsstandard och offentliga verksamheter".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons