Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny inflationssmäll trycker upp boräntorna

Inflationssmällarna kommer på rad för de svenska hushållen. Den senaste – 9,0 procent i augusti – är den högsta siffran på drygt 31 år.
Nu väntar ännu en räntehöjning från Riksbanken – kanske högre än vad som tidigare förutspåtts.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2022
Dyrare mat. Arkivbild.
Dyrare mat. Arkivbild.Foto: Chris Anderson/TT
Inflationstakten i augusti 2022 enligt måttet KPIF.
Inflationstakten i augusti 2022 enligt måttet KPIF.Foto: Johan Hallnäs/TT

Inflationen fortsätter att rusa. Augustisiffran 9,0 procent, prisökningstakten på årsbasis enligt måttet KPIF, kan dessutom sättas i perspektiv med en månadsförändring från juli till augusti på hela 1,5 procent.

Förklaringen är dock inte bara kraftigt stigande energipriser utan även bland annat livsmedelspriserna, som stiger för nionde månaden i rad.

Annons

Att exempelvis priset på apelsiner stigit med 34 procent kan svida för många hushåll men är dock en liten utgift i jämförelse med boendekostnaderna som nu kan komma att öka ytterligare.

– Det som är viktigt är att inflationsutfallet är fortsatt högre än vad Riksbanken räknat med och det här är ingen siffra som Riksbanken kan luta sig tillbaka mot. Det är fortsatt högt tryck att få upp räntan snabbt och högt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström till TT.

Nytt räntebesked

Nästa vecka kommer nästa räntebesked från Riksbanken. Dagens inflationssiffra gör att marknaden helt prisat in en höjning med 0,75 procentenheter, dock har möjligheten till en ännu större höjning nu ökat, påpekar Wallström:

– Det är en påtaglig risk för det. Sannolikheten är betydligt högre än vad det är för en mindre ökning än med 75 punkter.

För hushållen är en räntehöjning från Riksbanken lika med ökande boendekostnader om man sitter med rörliga bostadslån. Den som ska förhandla om sina lån i närtid får vara beredd på allt tuffare förutsättningar, till exempel meddelade Handelsbanken att man höjer bolåneräntorna igen kort efter att inflationssiffrorna presenterades. Andreas Wallströms ser dock orosmoln med utvecklingen:

– Vi bedömer att det är ganska stor risk att centralbanker går för snabbt fram och det därför blir en alltför snabb inbromsning i ekonomin. Det som styr inflationen är elpriserna och de kan inte Riksbanken göra så mycket åt. Detta är vad vi ekonomer kallar en utbudschock.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, påpekar också att energipriserna gör det fortsatt svårt att bedöma inflationen.

– Man kan konstatera att vi är inne i en period där energipriserna är en joker. Det är svårt att navigera runt den här osäkra energimiljön, säger han.

Politiska stödåtgärder

Ytterligare ett frågetecken som kan komma att påverka under hösten är politiska stödåtgärder i form av kompensation till elkunder. Hur åtgärderna kommer att utformas och i vilken utsträckning de påverkar inflationstalen är dock osäkert, påpekar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker hos Nordea.

Allt detta sker samtidigt som avtalsrörelsen står inför dörren i höst. Med såväl stigande räntor som konsumentpriser skulle det vara naturligt att tro att kraven kommer att skärpas från fackförbunden om att kräva mer i plånboken till sina medlemmar. Andreas Wallström på Swedbank bedömer dock att det kan bli tufft.

Annons

– Vi räknar med högre avtal och högre löner men med det sagt tror jag att man i Sverige kommer skramla mindre med kompensationskrav än i övriga Europa, säger han och påpekar att man kommer att utgå från Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

– Och om ett år bedöms vi ha en inflation som är på inflationsmålet eller strax under. När ekonomin bromsar in tror vi att inflationen sjunker snabbt och i den miljön blir det svårt att kräva allt högre löner.

Fakta: Svensk inflation

Enligt måttet KPIF mäts inflationens årstakt med fast ränta. Så här har årstakten sett ut månad per månad sedan juni 2021.

Juni 2021: 1,6 procent

Juli 2021: 1,7 procent

Augusti 2021: 2,4 procent

September 2021: 2,8 procent

Oktober 2021: 3,1 procent

November 2021: 3,6 procent

December 2021: 4,1 procent

Januari 2022: 3,9 procent

Februari 2022: 4,5 procent

Mars 2022: 6,1 procent

April 2022: 6,4 procent

Maj 2022: 7,2 procent

Juni 2022: 8,5 procent

Juli: 2022: 8,0 procent

Augusti 2022: 9,0 procent

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons