Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Kinesisk militär materiel till Ryssland"

Kina bistår Ryssland med militär teknik som är nödvändig för de ryska invasionsstyrkorna i Ukraina, rapporterar Wall Street Journal.
Från Ukraina kommer uppgifter om en fångutväxling där 116 ukrainska medborgare släppts.
Ukraina • Publicerad 4 februari 2023
Gravar på en kyrkogård i Bakhmut, december 2022.
Gravar på en kyrkogård i Bakhmut, december 2022.Foto: Libkos/AP/TT

Den amerikanska finanstidningen Wall Streeet Journal (WSJ), som gått igenom över 84 000 försändelser registrerade av ryska tullmyndigheter, konstaterar att Kina bistår Ryssland med militär materiel som används i kriget i Ukraina.

Enligt WSJ handlar det om perioden efter det att västländer infört sanktioner och embargon till följd av Rysslands invasion.

Ryssland tillbakavisar

Annons

Bland leveranserna finns navigeringsutrustning tillverkad av statliga kinesiska militärföretag. Även delar till stridsflyg och elektronisk störningsutrustning finns bland leveranserna. Ofta har annan tillämpning än militär angivits på transportdokumenten.

Uppgifterna har tagits fram av C4ADS, en fristående organisation i Washington DC som är specialiserad i säkerhetsfrågor.

Ryska departement som är ansvariga i fallen har inte svarat på tidningens frågor, medan Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att "Ryssland har tillräcklig teknisk potential" för att genomföra den av Ryssland så kallade militära operationen i Ukraina.

Azovstal-soldater släppta

Ett större antal ryska och ukrainska fångar har släppts efter en ny fångutväxling mellan länderna. Andrij Yermak, den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyjs stabschef, uppger i ett inlägg på meddelandetjänsten Telegram att 116 ukrainska medborgare släppts.

Det rör sig bland annat om soldater som befann sig i stålverket Azovstal i Mariupol som belägrades av ryssarna i flera månader. Även soldater som tillfångatagits i striderna i Bakhmut uppges ha släppts.

Rysslands försvarsdepartement säger enligt nyhetsbyrån Interfax att Ukraina släppt 63 ryska militärer. Den ryska regeringen tackar Förenade arabemiraten för landets medling i samtalen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons