Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny brittisk lag ska stoppa migranter

Storbritannien • Publicerad 6 mars 2023
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utanför 10 Downing Street i London i onsdags.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lägger under tisdagen fram ett nytt lagförslag som han säger kommer att stoppa illegal invandring över Engelska kanalen.

I korthet innebär lagförslaget att alla som i små båtar tar sig över kanalen per automatik vägras uppehållstillstånd. Myndigheterna åläggs att omedelbart frihetsberöva migranterna och så snart som möjligt deportera dem "till deras hemländer eller ett säkert tredjeland".

Annons

Enligt Sunak kommer detta att "stoppa båtarna, som utsätter så många för livsfara och fyller människosmugglarnas fickor".

Premiärministern säger enligt brittiska medier att lagen ryms inom Europadomstolens (ECHR) bestämmelser och att britterna inte måste lämna ECHR för att få stopp på flyktingströmmen.

Storbritannien vill sedan tidigare flyga asylsökande till Rwanda. Det första chartrade planet som i somras skulle ha lyft förra veckan stoppades dock efter ett beslut av ECHR.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons