Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny aggressiv kräfta upptäckt

För första gången har kräftdjuret större rovmärla upptäckts i Sverige och Norden. Djuret är invasivt och har orsakat bekymmer i bland annat Storbritannien och Tyskland,
Djur • Publicerad 8 mars 2023
Den invasiva arten större rovmärla har upptäckts i Vättern.
Den invasiva arten större rovmärla har upptäckts i Vättern.Foto: Jonas Roth/Havs- och vattenmyndigheten

Större rovmärla är inte bara större och kraftigare än de svenska arterna utan också mer aggressiv, uppger Havs- och vattenmyndigheten. Den dödar fler byten än den äter upp. I de vatten rovmärlan invaderar förändras ofta smådjurssamhället, och flera lokala arter minskar kraftigt eller försvinner.

Arten upptäcktes vid provtagning av småkryp i Vätterns strandzon – där den kan ställa till med stora problem.

Annons

"Sannolikheten att den kommer sprida sig runt stora delar av Vättern inom några år är tyvärr stor", säger Ulf Bjelke, limnolog på SLU Artdatabanken i ett pressmeddelande.

Hur arten har spridits till Vättern är oklart, men en möjlig förklaring är att den följt med båtar eller annan utrustning från andra vatten.

Att utrota kräftdjuret bedöms vara omöjligt. Det går dock att undvika spridning till andra vatten.

"Se till att dina fiskeredskap och badleksaker är torra och rena innan du använder dem i ett annat vatten", säger Lina Tomasson, samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons