Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Adriana föll offer för blodig gängkonflikt

Tolvåriga Adriana råkade hamna mitt i en våldsam konflikt mellan kriminella nätverk.
Hon miste livet utanför en snabbmatsrestaurang i Botkyrka då flera gärningsmän sköt från en bil, medan de tänkta måltavlorna klarade sig.
Nu väcks åtal mot tre män för mordet på flickan.
Brott • Publicerad 14 oktober 2022
Blommor och ljus på platsen där tolvåriga Adriana flicka sköts till döds sommaren 2020. Efter en omfattande utredning väcks nu åtal för mordet. Arkivbild.
Blommor och ljus på platsen där tolvåriga Adriana flicka sköts till döds sommaren 2020. Efter en omfattande utredning väcks nu åtal för mordet. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Anna Svedin, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare och förundersökningsledare och Lukas Molander, gruppchef på grova brott vid polisområde Stockholm Syd, vid en pressträff där åtalet presenteras.
Anna Svedin, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare och förundersökningsledare och Lukas Molander, gruppchef på grova brott vid polisområde Stockholm Syd, vid en pressträff där åtalet presenteras.Foto: Claudio Bresciani/TT
Bild ur den rapvideo som spelades in en tid före skottlossningen där Adriana dödades. I videon syns bilen och det automatvapen som skulle användas vid mordet. Arkivbild.
Bild ur den rapvideo som spelades in en tid före skottlossningen där Adriana dödades. I videon syns bilen och det automatvapen som skulle användas vid mordet. Arkivbild.Foto: Polisen

Det har gått drygt två år sedan den tragiska händelsen i Botkyrka söder om Stockholm, där det polisen så ofta varnat för faktiskt hände: att en utomstående föll offer för de kriminella gängens allt mer hänsynslösa våld.

I det aktuella fallet rör det sig om en konflikt mellan det som polisen kallar Maygrupperingen och dess dödsfiender i Vårbynätverket samt den så kallade Norsborgsgrupperingen.

Annons

Enligt stämningen hade tre män – 24, 30 respektive 32 år och kopplade till Maygrupperingen – planerat att mörda tre män med koppling till Vårbynätverket, som fanns på plats vid snabbmatsrestaurangen en dryg timme före skottlossningen den 2 augusti 2020. Då dessa lämnade platsen blev i stället två män från Norsborgsgrupperingen de tilltänkta måltavlorna.

"Förnekar helt"

Enligt åklagaren har de tre männen och ytterligare en okänd gärningsman anlänt till brottsplatsen i en falskskyltad Audi. Från bilen har de avlossat ett stort antal skott från tre vapen: en automatkarbin, en kulsprutepistol och en revolver. Adriana träffades av två skott och avled av sina skador.

"Automatelden har avfyrats urskillningslöst och svepande" står det i stämningen, där det också framgår att sju personer som befann sig på platsen riskerade att skadas eller dödas. Två av dem var flickans kompisar enligt åklagaren, som kallar det "ett under" att inte fler träffades av skotten. Utöver mordet på Adriana åtalas männen därför för försök till mord.

Alla tre förnekar brott.

– Han förnekar helt och bestämt att han varit delaktig i den här händelsen. Han förnekar också i övrigt de misstankar som riktas mot honom, säger advokat Lina Holmgren som företräder 24-åringen.

120 telefoner

Ytterligare tre män åtalas för olika brott med koppling till konflikten. Bland annat en 24-åring som misstänks för skyddande av brottsling då han försökt elda upp Audin efter dödsskjutningen och förvarat en av de krypterade telefoner som man kommunicerat med.

Just telefoner och material från krypterade kommunikationstjänster har enligt polis och åklagare spelat en viktig roll i bevisningen. Sammanlagt har ungefär 120 beslagtagna mobiltelefoner undersökts under utredningen, som kom i ett nytt läge när polisen fick ta del av material från den knäckta kommunikationstjänsten Sky ECC.

– Det hade inte gått att åtala utan Sky-materialet, säger vice chefsåklagare Anna Svedin, som kallar bevisningen mot de misstänkta männen "extremt omfattande" och "robust":

– Det är inte en avgörande bevisning som pekar på detta, utan en väldigt tät väv av varandra oberoende indirekta bevis som pekar på att det är de här personerna som genomfört mordet.

Vapen i rapvideo

Advokat Lina Holmgren gör en helt annan bedömning:

Annons

– Det är ingen direkt bevisning, utan åklagaren presenterar ett antal omständigheter som hon menar sammanvägt ska mynna ut i en slutsats och vi delar inte den. Vi anser inte att hon har uppfyllt sitt beviskrav.

Under åren har även en rad andra händelser med koppling till den aktuella utredningen lett till åtal och domar. Exempelvis inleddes i augusti i år en rättegång om en hämndaktion efter skottlossningen där Adriana dog, som ska ha initierats av de män som var de egentliga måltavlorna.

Tidigare har även tre män, bland dem 30-åringen, dömts för grovt vapenbrott sedan de i en rapvideo som spelades in en kort tid innan mordet hanterade de vapen som användes då flickan sköts. En vit Audi som syns i videon är också den bil som användes.

Fakta: Sex åtalas efter omfattande utredning

Totalt åtalas sex män i den omfattande utredningen av mordet på tolvåriga Adriana och en rad andra brott med koppling till konflikter mellan kriminella grupperingar söder om Stockholm.

En 30-årig man, enligt polisen tongivande i Maygrupperingen, åtalas för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen den 2 augusti 2020, då Adriana dödades. Han åtalas även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse då han i slutet av juli 2020 ska ha planerat att åstadkomma en explosion, förberedelse till mord på ett antal personer från konkurrerande nätverk under samma period, samt försök till mord den 21–22 juli då ett stort antal skott sköts med AK-47 mot en man i Norsborg. Enligt åklagaren var mannen inte den tilltänkta måltavlan.

En 32-åring och en 24-åring åtalas även de för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen. 32-åringen åtalas också tillsammans med en 31-årig man för grovt vapenbrott då de hjälpt till att undanröja de vapen som användes.

24-åringen åtalas också för grov misshandel i juli 2020, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse till mord tillsammans med 30-åringen samt grovt vapenbrott.

En annan 24-årig man åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott, då han förvarat en krypterad telefon och försökt elda upp bilen som användes vid dödsskjutningen.

Ytterligare en man är häktad i sin utevaro och är efterlyst misstänkt för skjutningen den 2 augusti 2020. Han omfattas inte av åtalet.

Källa: Åklagarmyndigheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons