Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu kan Kriminalvården omhänderta direkt

Rättsligt • Publicerad 2 oktober 2022
Tidigare kunde beslut om omhändertagande av en person som allvarligt misskött en villkorlig frigivning inte fattas under kontorstid. Nu har detta ändrats. Arkivbild.
Tidigare kunde beslut om omhändertagande av en person som allvarligt misskött en villkorlig frigivning inte fattas under kontorstid. Nu har detta ändrats. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Nu gäller nya regler för den som står under villkorlig frigivning eller har en skyddstillsynsdom och bryter mot de villkor som satts upp.

Från och med den 1 oktober kan Kriminalvården nämligen besluta om att tillfälligt omhänderta den som allvarligt missköter sig – ett beslut som gäller omedelbart.

Annons

Tidigare låg beslutet hos övervakningsnämnden vilket fick som konsekvens att ett beslut inte kunnat fattas utanför kontorstid.

"Inträffar en misskötsamhet på fredagskvällen har inte Kriminalvården kunnat agera förrän nästkommande måndag", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det tillfälliga omhändertagande som Kriminalvården nu får besluta om ska omprövas av övervakningsnämnden senast dagen därpå.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons