Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu kan du lösa gåtan med rådjurens diarré

Varför rådjur drabbas av lös avföring är ännu ett olöst mysterium. Nu kallas den stora detektiven allmänheten in för hjälpa till att lösa gåtan – men handskar och noggrann handtvätt är påkallade.
Natur • Publicerad 15 juni 2023
Allmänheten kan hjälpa till att lösa gåtan om varför rådjur får lös avföring. Arkivbild.
Allmänheten kan hjälpa till att lösa gåtan om varför rådjur får lös avföring. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Inte sällan får Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) in rapporter från olika delar av landet om rådjur med lös avföring. Diarrén gör till och med att vissa djur till sist dör av utmärgling och uttorkning.

I ett nytt forskningsprojekt ska nu forskare vid SVA undersöka om en parasit kan vara en orsak till tarminflammationerna och diarréerna.

Annons

"Vad som orsakar diarrén har aldrig uppklarats och nu vi vill undersöka om den encelliga parasiten kryptosporidier kan vara en del av förklaringen", säger Karin Olofsson-Sannö, viltveterinär vid SVA, i ett pressmeddelande.

I studien ska avföring från rådjur med diarré analyseras i jakten på parasiten. I denna del ber SVA allmänheten om hjälp med att samla in prover.

Men myndigheten sänder samtidigt med några förmaningar:

Använd dubbla plastpåsar eller handskar på händerna, lägg avföringsprovet i en plastpåse och knyt ihop. Tvätta sedan händerna noggrant efteråt, för att minska risken för att smittas.

Sedan kan fyndet registreras i ett särskilt webbformuläret på SVA:s sajt. Myndigheten ser därefter till att avföringen kostnadsfritt kan skickas in för att analyseras.

Fakta: Kryptosporidier

Kryptosporidier (Cryptosporidium) är encelliga parasiter som infekterar tarmslemhinnan och kan orsaka diarré.

Så kallad kryptosporidios kan ge sjukdom hos flera olika djurslag, även människa, men förekomsten hos svenska rådjur är okänd.

Parasiten ger olika grad av sjukdom hos olika individer beroende på övrig hälsostatus och de flesta drabbade tillfrisknar inom ett par veckor.

Ibland ses återkommande utbrott av kryptosporidios hos människor, men källan till smittan kan inte alltid hittas.

Rådjur vistas ofta i grönsaksodlingar och därför är det av intresse att utreda om rådjuren kan bära på parasiten och på så sett vara en möjlig smittkälla.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons