Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu går Tesla-roboten på egna ben

Den ska kunna gå till affären och handla åt dig, eller utföra det mekaniska grovjobbet på fabriksgolvet.
Nu har Teslagrundaren Elon Musk presenterat den senaste versionen av den humanoida roboten Optimus – som kan vara ute på marknaden om bara tre år.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2022
Förra året gick Elon Musk ut med idén om den humanoida roboten. Under årets AI-dag kunde roboten både gå och vinka till publiken. Arkivbild.
Förra året gick Elon Musk ut med idén om den humanoida roboten. Under årets AI-dag kunde roboten både gå och vinka till publiken. Arkivbild.Foto: Tesla/TT
Bilder på robotprototyperna från Teslas AI-dag förra året. Arkivbild.
Bilder på robotprototyperna från Teslas AI-dag förra året. Arkivbild.Foto: Tesla/TT

Det var under Teslas AI-dag – under vilken bolaget presenterar sitt arbete kring artificiell intelligens– som Musk visade upp de senaste prototyperna av roboten Optimus, som nu bland annat kan stå och gå.

Under presentationen promenerade en av robotarna sakta upp på scenen och dansade med sina höfter och armar i takt med musiken. En annan av robotarna lyfte på sina knän och vinkade till publiken.

Inte helt klart

Annons

– Roboten kan faktiskt göra mycket mer än vad vi precis visade er, vi vill bara inte att den ska trilla och landa på ansiktet, sade Musk under dragningen.

Det är däremot mycket arbete kvar med att utveckla robotarna, enligt Musk.

Idén om att bolaget ska utveckla en människoliknande apparat, med samma självgående teknik som Teslas bilar, luftades först under förra årets AI-dag. Då sades det att en prototyp av roboten skulle presenteras 2022.

Ska massproduceras

Tanken är att Optimus ska massproduceras. Priset för en robot då ska kunna pressas ned till under 20 000 dollar, motsvarande drygt 221 000 kronor.

Först kommer Tesla att börja testa Optimus i fabriker, och då ska roboten till en början utföra enklare uppgifter som att bära saker. Planen är däremot att den stora massan ska kunna köpa en robot om tre till fem år.

Musk – som tidigare har manat till reglering när det gäller AI i stort, och även varnat för att otyglad teknik kan komma att vända sig emot oss – sade att Tesla vill att omställningen till ett samhälle i vilket robotar utför det mesta av arbetet ska ske så säkert som möjligt.

– Vi vill alltid vara så försiktiga som möjligt så att vi inte hamnar i en Terminator-situation, sade Musk och refererade till filmen om mördarroboten från framtiden.

Enligt Musk kommer robotarna att ha stoppknappar, som man inte ska kunna mixtra med.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons