Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu får blekingarna närmare till Europa

Alla blekingar får närmare till Europa och världen i maj.
Då öppnar den nya flyglinjen mellan Växjö och Amsterdam.
– Det är oerhört positivt även för Blekinge, säger regionrådet Christina Mattisson (s).
Blekinge • Publicerad 6 december 2017
Växjö Småland Airport får ytterligare en internationell destination. I maj lanseras direktflyg mellan Växjö och Amsterdam.
Växjö Småland Airport får ytterligare en internationell destination. I maj lanseras direktflyg mellan Växjö och Amsterdam.Foto: Filip Sjöfors

Beskedet om den nya rutten kom inte som ett dråpslag för Region Blekinge och Svenskt Näringsliv som just nu kämpar för en rutt mellan Blekinge och en stor internationell flygplats i Europa.

Tvärtom, enligt politiker och representanter som BLT har pratat med.

Annons

– Det som är positivt för sydöstra Sverige är också bra för Blekinge. Den förstudie vi har gjort lever i allra högst grad vidare och vi träffas för ett nytt möte i februari, säger Christina Mattisson.

Enligt en förstudie som Blekinges kommuner, Region Blekinge, länsstyrelsen och aktörer från näringslivet presenterade i maj så är intresset stort för en linje mellan flygplatsen i Kallinge och en internationell flygplats i centraleuropa. Amsterdam var alternativ nummer två. Nu kvarstår Frankfurt, som är något större flygplats än Amsterdam Airport Schiphol.

Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv Blekinge, menar att de internationella satsningar i Växjö gynnar Blekinge. För bara några veckor sedan fick Växjö en direktlinje även till Berlin.

– Vi blickar framåt, men min först tanke är att det behövs bättre kommunikationer mellan Blekinge och Växjö. Bussförbindelserna från Karlshamn och Ronneby har blivit bättre, men från Karlskrona är det tåg till Emmaboda och vidare mot Växjö som gäller, säger Carina Centrén.

I västra Blekinge är intresset för en internationell flyglinje inte lika stort som i öst.

– Många företagare är vana vid att ta tåget till Malmö och Köpenhamn, men om det finns bra anslutningar till Växjö så finns det tid att vinna.

Det är ungefär 10 mil till flygplatsen i Växjö från Karlshamn, Ronneby och Karlskrona. Olofströmsbor har något närmare via Ryd och Tingsryd.

Om det visar sig att allt fler blekingar åker till Växjö för att ta sig vidare ut i Europa och världen så finns all anledning att se över logistiken ytterligare.

– Vi har redan rustat upp riksväg 27 och har fler satsningar på gång. Vi får också se över busstrafiken, säger Christina Mattisson.

Christina Mattisson, regionråd i Region Blekinge.
Christina Mattisson, regionråd i Region Blekinge.Foto: Bengt Pettersson

Enligt Magnus Johansson (s), ordförande i Region Blekinges trafiknämnd, så handlar det om en långsiktig planering.

Annons

– När det gäller en mer anpassad kollektivtrafik så får vi diskutera det med Blekingetrafiken om det visar sig finnas ett behov. Det är ingenting som vi kan skynda fram. Vi kan inte sätta in extra bussar bara för att Växjö har fått ytterligare ett direktflyg ut i Europa. Vi jobbar något mer långsiktigt än så, säger Magnus Johansson.

Det holländska flygbolaget KLM etablerar sig på Växjö Småland Airport den 14 maj. Det blir då dagliga avgångar mellan Växjö och Amsterdam.

– Etableringen i Växjö är ett led i våra fortsatta investeringar i Norden. Växjö har ett strategiskt bra läge mellan flera viktiga städer och regionen har dessutom ett rikt näringsliv och besöksliv. Även om vi är ett stort internationellt flygbolag ser vi att våra regionala satsningar är betydelsefulla för våra resenärer, säger Paul Terstegge som är Nordenchef för KLM.

Flygplatsen i Växjö ägs till 55 procent av Region Kronoberg, 42 procent av Växjö kommun och 3 procent av Alvesta. Förutom inrikesflygningar till Bromma så erbjuds flyg till en rad destinationer i Europa - exempelvis Düsseldorf, Alicante, Prag, Cypern, Kroatien, Rhodos, Gdansk och Andorra.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons