Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu bromsar bostadsmarknaden upp

Nu bromsar bostadspriserna upp runtom i landet. Räntehöjningar och inflationstryck påverkar i första hand bostadsrättspriserna, visar ny statistik.
Bostad • Publicerad 6 maj 2022
Bostadsprisernas gällande bostadsrätter var oförändrade i april.
Bostadsprisernas gällande bostadsrätter var oförändrade i april.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Aprilsiffrorna från Svensk mäklarstatistik visar nu oförändrade priser gällande bostadsrätter i såväl riket, centrala Stockholm liksom Göteborg efter att i mars stigit svagt.

När det gäller villor ses en prisökning på en procent, det vill säga samma lyft som månaden dessförinnan.

Annons

– Vi ser nu en dämpning i uppgångarna som vi haft under snart ett halvår. I höstas svalnade priserna och sedan tog det fart igen, den uppgången har nu planat ut igen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Justerade bolåneräntor

Långt innan riksbankschefen Stefan Ingves i förra veckan meddelade att styrräntan höjs till 0,25 procent har bolåneaktörer valt att skruva upp sina bolåneräntor, påpekar Per-Arne Sandegren vilket fått betydelse.

– Binder man på ett par år så ligger räntorna på snarare ett par procent och då är det plötsligt ganska stora skillnader på den där extra miljonen som man behöver låna. Det blir synliga pengar.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringars fastighetsförmedling delar den uppfattningen och kallar Riksbankens nyligen genomförda räntehöjning som en "väckarklocka för många svenskar".

– Det är en signal att den här extremlåga räntenivån son vi haft kommer vi att lämna nu. Jag tror inte alls vi kommer se den prisutveckling vi haft de senaste åren där priserna ständigt ökar. I stället – stabila priser och kanske till och med en viss nedgång.

Var bostaden geografiskt är belägen kommer att ha betydelse där det finns störst risk för nedgång i storstäderna, säger Marcus Svanberg.

– Där är priserna högre och räntekostnaderna blir förstås extra kännbara. Det är också där vi haft störst rusning. Vi får nu signaler från våra storstadsmäklare att det är lite mer tvekan och tar något längre tid att sälja bostäderna samtidigt som man ute i landet inte påverkas i samma utsträckning, säger han.

Stiltje i Malmö

Traditionellt sett brukar förändringen först slå igenom på just bostadsrättssidan för att sedan sprida sig till villamarknaden.

På villamarknaden är det nu en region – Malmö – där priserna har stannat av i april.

– Det är mer snabbrörligt på bostadsrättsmarknaden men då ska vi också komma ihåg att pandemin pressade upp villapriserna ännu mer. Det kan tala för att vi ska se en justering på den sidan, säger Marcus Svanberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons