Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

NTF: Sänk hastigheten till max 30 i städer

Fler vägar borde ha 30 som maxhastighet, anser NTF. Arkivbild
Fler vägar borde ha 30 som maxhastighet, anser NTF. Arkivbild
Foto: Emil Langvad/TT

Att köra i 40 eller 50 kilometer i timmen i tätorter är för snabbt. Det skriver Marie Nordén, generalsekreterare på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, (NTF), på DN Debatt. Hastighetsgränsen i städer bör därför sänkas till 30 kilometer i timmen.

Enligt en analys av NTF var det ungefär 70 procent högre risk för skada eller dödsfall i olyckor där en bil kör på en fotgängare eller cyklist i 40 kilometer i timmen, jämfört med om bilisten körde i 30 kilometer per timme.

Men en lägre hastighetsgräns är inte allt som bör göras för trafiksäkerheten, eftersom många kör fortare än vad som tillåts.

"Därför behöver trafikmiljön även förändras fysiskt för att uppmuntra trafikanter till att sänka sina hastigheter. Förändringar som på ett naturligt sätt uppmuntrar till säkra hastigheter för motorfordon och skapar en miljö som är säker för gående och cyklister oavsett kön eller ålder", skriver Marie Nordén.