Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

NTF: Sänk hastigheten till max 30 i städer

Trafiksäkerhet • Publicerad 4 maj 2021
Fler vägar borde ha 30 som maxhastighet, anser NTF. Arkivbild
Fler vägar borde ha 30 som maxhastighet, anser NTF. ArkivbildFoto: Emil Langvad/TT

Att köra i 40 eller 50 kilometer i timmen i tätorter är för snabbt. Det skriver Marie Nordén, generalsekreterare på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, (NTF), på DN Debatt. Hastighetsgränsen i städer bör därför sänkas till 30 kilometer i timmen.

Enligt en analys av NTF var det ungefär 70 procent högre risk för skada eller dödsfall i olyckor där en bil kör på en fotgängare eller cyklist i 40 kilometer i timmen, jämfört med om bilisten körde i 30 kilometer per timme.

Annons

Men en lägre hastighetsgräns är inte allt som bör göras för trafiksäkerheten, eftersom många kör fortare än vad som tillåts.

"Därför behöver trafikmiljön även förändras fysiskt för att uppmuntra trafikanter till att sänka sina hastigheter. Förändringar som på ett naturligt sätt uppmuntrar till säkra hastigheter för motorfordon och skapar en miljö som är säker för gående och cyklister oavsett kön eller ålder", skriver Marie Nordén.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons