Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norsk minister: Krävs hårda tag mot svenska gäng

Gängvåldet med ihjälskjutna anhöriga, rekordmånga sprängdåd och allt yngre mördare når nya nivåer av brutalitet. I Norge växer oron för att utvecklingen ska spilla över gränsen.
– Vi måste sätta in hårda tag mot gängen, säger justitieminister Emilie Enger Mehl till VG på besök i Stockholm.
Brott • Publicerad 27 september 2023
Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl slår fast att det behövs hårda tag mot gängen under ett möte med sin svenske kollega Gunnar Strömmer (M).
Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl slår fast att det behövs hårda tag mot gängen under ett möte med sin svenske kollega Gunnar Strömmer (M).Foto: Claudio Bresciani/TT
Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff på onsdagen.
Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff på onsdagen.Foto: Claudio Bresciani/TT

I veckan uppgav den norska rikskriminalpolisen Kripos att svenska gängkriminella har ökat sin aktivitet i Norge. Särskilt Foxtrotnätverket, under ledning av Rawa Majid, pekas ut och påstås vara aktivt över stora delar av landet.

På onsdagen besökte landets justitieminister Emilie Enger Mehl Stockholm för att träffa sin svenske kollega Gunnar Strömmer (M). Samtalen kretsade bland annat kring effektivare gränsöverskridande polissamarbete mot grov organiserad brottslighet.

Annons

– Vi ser att den svenska regeringen har lagt fram ett intressant, omfattande paket på rättsområdet. Det kan bli aktuellt för Norge att följa det och se om det är något vi också kan ta efter, säger Emilie Enger Mehl vid en pressträff i Rosenbad.

Till TT säger Gunnar Strömmer att de nordiska länderna har mycket att vinna på ett närmare samarbete kring gängkriminaliteten.

– Det här är problem som vi har i Sverige, men vi vet också att en stor del av brottsligheten är gränsöverskridande. Så mitt budskap är att ju närmare vi kan samarbeta med varandra desto bättre blir förutsättningarna att förebygga och förhindra både grov brottslighet och terrorism, både i Norge och Sverige.

"Logisk utveckling"

Det trycker även Emilie Enger Mehl på.

– Vi ser gränsöverskridande brottslighet. Några exempel är att kriminella nätverk kommer in i Norge. Det är viktigt nu att förebygga en eskalering av det. Inget av våra länder vill att nätverken ska få större plats i Norge, säger hon.

Att kriminella nätverk från Sverige även sprider sin verksamhet till grannländerna är tyvärr inte förvånande, säger Gunnar Strömmer.

– Givet hur integrerade våra länder är i Norden är det klart att det är en logisk om än naturligtvis mycket bekymmersam utveckling, att de också ser en chans att etablera sig i städer i andra nordiska länder.

En diplomatisk norsk minister vill inte recensera hur Sverige hanterat det eskalerande gängvåldet. Strömmer konstaterade i sin tur att mycket av det som görs i Sverige i dag borde ha gjorts för tio år sedan – och uppmanade grannlandet att börja i tid.

– Norge är i ett läge där man kan vidta åtgärder för att förhindra att den här brottsligheten får fäste på samma sätt som i Sverige.

Ny polisstation

Rikspolischef Anders Thornberg besökte i början av september Oslo och mötte där sin norska motsvarighet Benedicte Bjørnland. Vid en pressträff i Oslo konstaterade man att norska kriminella köper vapen och sprängämnen från svenska kriminella och att svenska utförare hyrs in för våldsdåd i Norge.

Annons

De båda polischeferna meddelade att samarbetet länderna emellan ska fördjupas kring delning av underrättelseinformation om enskilda individer och kriminella nätverk. Därtill ska en gemensam polisstation byggas i Eda kommun i Värmland med syftet att arbeta riktat mot den gränsöverskridande kriminaliteten.

Bygget av stationen, vars ena halva ska ligga i Norge och den andra i Sverige, ska enligt Strömmer och Enger Mehl påbörjas "inom kort".

Fakta: Våldsvågen under september.

6 september: Skottlossning mot svenska medborgare i Istanbul i Turkiet. Händelsen uppges vara startskottet för den senaste tidens konflikt.

7 september: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem stadsdelen Gränby i Uppsala. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man.

10 september: Skottlossning mot bostad Stenhagen i Uppsala.

11 september: En 13-årig pojke hittas ihjälskjuten i ett skogsparti i Haninge söder om Stockholm. Mordet kopplas till gängkriminalitet.

12 september: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet" och misstänker felskjutning. En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl i Sollentuna norr om Stockholm.

13 september: Ny skottlossning i Stenhagen – den fjärde i Uppsala på en vecka. Ingen skadas.

14 september: Skott mot lägenhetsdörr i Norrköping. En tonårspojke avlider efter att ha hittats skjuten i Västertorp i södra Stockholm. Samma kväll beskjuts ett radhus i Jordbro, söder om Stockholm.

15 september: Skott mot en bostad i Norrköping. Explosion vid flerfamiljshus i Upplands-Bro.

16 september: En man i 40-årsåldern skjuts till döds i Råcksta i västra Stockholm.

17 september: Explosion vid en villa i Nyköping.

18 september: Skott avlossas mot två bostäder i Handen, söder om Stockholm, och under natten även mot en bostad på Lidingö.

23 september: Skott avlossas mot bostäder i Sollentuna och Uppsala.

25 september: Explosion vid flerfamiljshus i Hässelby.

26 september: Kraftig explosion vid flerfamiljshus i Linköping. En man i 60-årsåldern skottskadas utanför en villa i Åkersberga, norr om Stockholm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons