Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Norge kommer kunna räkna med Sverige"

Norge har redan börjat planera för att dess närmaste granne kliver in i Nato.
– Vi kommer att kunna räkna med stöd från Sverige i försvaret av Norge. Och Sverige kan räkna med stöd från Norge, säger statsministern Jonas Gahr Støre.
Nato • Publicerad 12 juli 2023
Norges statsminister Jonas Gahr Støre vid ankomst till Nato-toppmötet i Vilnius.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre vid ankomst till Nato-toppmötet i Vilnius.Foto: Henrik Montgomery/TT

Gahr Støre berättar att han träffade Sveriges statsminister Ulf Kristersson utanför det hotell de båda bor på vid Nato-toppmötet i Vilnius i måndags kväll – efter beskedet att Turkiet ska ratificera Sveriges medlemskapsansökan – och att han då gav sin svenske kollega en gratulation och en kram.

Att Finland och Sverige går med i Nato är historiskt, slår Gahr Støre fast för den norska nyhetsbyrån NTB.

Annons

– Och tankarna går tillbaka till det som statsministrarna i Sverige, Danmark och Norge såg framför sig efter andra världskriget, att man skulle få till en skandinavisk försvarsunion. Det gick inte, men nu har vi Norden samlat, men då alltså i ett euro-atlantisk ramverk, säger han, och pekar på stora fördelar för Norge:

– Vi kan prata samma försvarsspråk, vi kan använda samma manualer och riktlinjer för hur vi övar och samarbetar med andra allierade.

Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram säger att samordningen mellan de nordiska ländernas försvar redan har pågått under en tid.

– Vi ser otroligt många möjligheter vad gäller sätt vi kan operera på och planera tillsammans. Men vi samarbetar också på en rad områden knutna till försvarsmateriel, till övning och träning, till utbildning och egentligen allt det vi sysslar med i försvarssektorn, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons