Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kim Jong Un: Vi ska bygga mer kärnvapen

Nordkorea ska öka produktionen av kärnvapen "exponentiellt", säger diktatorn Kim Jong Un.
Hotet skadar freden och stabiliteten på Koreahalvön, enligt Sydkorea.
Nordkorea • Publicerad 1 januari 2023
Nordkoreas ledare Kim Jong Un talade under det styrande Arbetarpartiets kongress och uppmanade till att stärka landets militära makt.
Nordkoreas ledare Kim Jong Un talade under det styrande Arbetarpartiets kongress och uppmanade till att stärka landets militära makt.Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service/AP/TT

Kim Jong Un vill drastiskt stärka Nordkoreas militära makt för att skydda nationella intressen när USA och dess allierade utövar mer militärt tryck på Nordkorea. Det var budskapet från Kim Jong Un i ett tal under det styrande Arbetarpartiets kongress i Pyongyang, rapporterar statliga medier.

Kim sade att landets produktion av kärnstridsspetsar ska öka "exponentiellt" och att man ska bygga en kraftfullare interkontinental ballistisk robot. Han sade också att Nordkorea inom kort kommer att skjuta upp sin första militära spionsatellit.

Annons

Nordkoreas senaste hot är en "provocerande retorik som allvarligt skadar freden och stabiliteten på den koreanska halvön", skriver Sydkoreas försvarsdepartement.

Avfyrade robot

Uppgifterna om Kims tal kommer bara timmar efter det att Nordkorea inlett det nya året med att på nyårsdagens morgon, lokal tid, avfyra en robot mot Japanska havet, enligt den sydkoreanska militären.

Och på nyårsafton avfyrades tre robotar över havet. Robottesterna blev symptomatiska för det gångna året, då spänningarna på Koreahalvön ökat.

Redan innan nyårshelgen hade Pyongyang genomfört fler än 70 robottester under året.

Bad om ursäkt

De senaste testerna sker samma vecka som landet flugit in drönare över Sydkorea.

Det blev något av ett uppvaknande för Seoul, vars luftförsvar misslyckades med att skjuta ned någon, trots att en av drönarna nådde huvudstadens nordliga utkanter. Det ledde till att Sydkoreas militär offentligt bad om ursäkt för tillkortakommandena, något som är ovanligt.

Sydkorea svarade med att skicka in egna drönare över gränsen till norr och utförde i veckan militärövningar som simulerar nedskjutningar av drönare. I fredags testade Seoul en raket, som är tänkt att skjuta upp en övervakningssatellit i omloppsbana. I dag är Sydkorea beroende av amerikanska satelliter för att övervaka grannen i norr.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons