Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norden stoppar rysk oljeimport – innan EU

Ekonomi • Publicerad 14 maj 2022
De nordiska länderna går före EU:s sanktioner när de nordiska oljebolagen självmant stoppar sin import från Ryssland. Arkivbild.
De nordiska länderna går före EU:s sanktioner när de nordiska oljebolagen självmant stoppar sin import från Ryssland. Arkivbild.Foto: Eli Hartman/AP/TT

I praktiken har Sverige, Norge, Danmark och Finland redan infört ett stopp mot rysk olja sedan de stora oljebolagen i Norden slutat med sin import, rapporterar Sveriges radio Ekot. De nordiska länderna går därmed före EU, som hittills har misslyckats med att upprätta ett gemensamt importstopp mot rysk olja.

I Sverige har tre bolag sedan tidigare importerat rysk olja: Preem, ST1 och Nynas. Men efter den ryska invasionen har de slutat med sin import.

Annons

– Sanktionerna har redan börjat träda i kraft när många företag väljer att se sig om till en annan leverantör i stället, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige till Ekot.

I Norge och Danmark har ett totalstopp för importen redan införts. I Finland, det land som har importerat mest rysk olja, kommer ett stopp att införas från juli i år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons