Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nobelfirandet klickade i gång i Konserthuset

Kungafamiljen intog sina platser, liksom pristagarna och de festklädda gästerna. Nobeldagen inleddes i Konserthuset i Stockholm med en efterlängtad prisutdelning efter ett par års pandemiuppehåll.
Nobel • Publicerad 10 december 2022
Nobelpristagarna och kungafamiljen vid prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
Nobelpristagarna och kungafamiljen vid prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.Foto: Christine Olsson/TT
Nobelmedaljerna.
Nobelmedaljerna.Foto: Johan Hallnäs/TT
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på lördagen.
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på lördagen.Foto: Christine Olsson/TT

Nobelfestligheterna började traditionsenligt med prisutdelningen. Efter att de delar av kungafamiljen som var på plats i Konserthuset i Stockholm intagit sina platser tågade Nobelpristagarna in på scenen inför de cirka 1 500 gästerna.

Och i år var pristagarna ovanligt många. Även de som fått priset 2020 och 2021, men som missade festligheterna i Stockholm på grund av pandemin, var inbjudna.

Annons

I sitt inledningstal hyllade Carl-Henrik Heldin, ordförande för Nobelstiftelsen, vetenskapen – men han gjorde även en markering mot nationalismen. Ett fenomen som ”sorgligt nog är på frammarsch i många länder”, sade han och konstaterade att utvecklingen såg likartad ut i slutet av 1800-talet när Alfred Nobel verkade.

Hedrade med världspremiär

Heldin avslutade med att högtidligt läsa upp namnen på pristagarna från 2020 och 2021, som var och en fick rungande applåder.

Till deras ära framförde Kungliga filharmonikerna bland annat världspremiären för ett stycke av den svenska kompositören Andrea Tarrodi.

De drygt 1 500 gästerna bjöds på en pampig ceremoni. Tystnaden gick nästan att ta på när pristagarna i de vetenskapliga disciplinerna samt litteratur stegade fram för att ta emot medaljer och diplom ur kungens hand.

Allt gick enligt plan, även om någon pristagare såg ut att vara på vippen att missa den traditionsenliga bugningen till kungen efter att ha tagit emot sitt pris.

Under den högtidliga prisutdelningen utbröt även lågmälda skratt bland publiken vid ett par tillfällen. Ett sådant var under professor Olof Ramströms tal till kemipristagarna, som belönas för sina upptäckter rörande så kallad "klickkemi", som går ut på att sätta kemiska handtag på molekyler som gör att de kan klickas ihop.

"Det sa bara klick", sade Ramström – vilket kan tolkas som en vinkning till kungen och drottningen, som satt snett framför talarstolen. I samband med deras förlovning 1976 använde kungen det uttrycket om sitt första möte med den blivande drottningen.

Fyra dygns blomsterjobb

Den stora scenen pryddes av prunkande asparagusväxter, ormbunke och murgröna, som samsades med bland annat kuddmossa och skandinavisk renlav.

Årets dekorationer var inhemska, och 13 florister har arbetat under fyra dagar för att få dem på plats.

Klänningarna under Nobelfestligheterna brukar bli omtalade och i år hade drottning Silvia valt en skimrande kreation medan kronprinsessan Victoria sittandes bakom drottningen på podiet bar en rosa och minst lika glänsande klänning.

Fakta: Schema för prisutdelningen

Årets Nobelpris delades ut följande ordning:

Fysik: Alain Aspect, John F Clauser och Anton Zeilinger

Kemi: Carolyn R Bertozzi, Morten Meldal och K Barry Sharpless.

Medicin: Svante Pääbo.

Litteratur: Annie Ernaux.

Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne:

Ben S Bernanke, Douglas W Diamond och Philip H Dybvig.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons