Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Niinistö och Orbán i Turkiet – Natobesked nära?

I dag landar Finlands president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto i Turkiet. Parallellt reser även Ungerns premiärminister Viktor Orbán till Ankara.
Mycket tyder på att ett positivt finländskt Natobesked är nära förestående.
Turkiet • Publicerad 16 mars 2023
Finlands president Sauli Niinistö och hans turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan skakar hand i Ankara 2015.
Finlands president Sauli Niinistö och hans turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan skakar hand i Ankara 2015.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Det finländska besöket, som pågår i dagarna två, väntas enligt Svenska Yle kulminera med goda nyheter angående landets Natoansökan. Under torsdagen ska delegationen besöka de jordbävningsdrabbade områdena i sydöstra Turkiet, för att under fredagen träffa president Recep Tayyip Erdogan i Istanbul för Natodiskussioner.

Niinistö uppgav i onsdags att han förväntar sig ett positivt besked under resan.

Annons

”Vi visste att när Turkiets president Erdogan har fattat sitt beslut om att ratificera Finlands Natomedlemskap så kommer han att vilja träffas och uppfylla sitt löfte från president till president", skrev presidenten på Twitter i samband med att resan tillkännagavs.

Sverige får vänta

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen sade i onsdags att han tror på en turkisk bekräftelse efter fredagens möte med Erdogan.

Turkiet har antytt att Finlands medlemskap antagligen kommer att ratificeras före valet i Turkiet den 14 maj, rapporterar Svenska Yle. Sverige väntas däremot behöva vänta på besked till efter det turkiska valet.

Utöver Turkiet är Ungern det enda Natoland som ännu inte godkänt de svenska och finska ansökningarna.

Erdogan och Orbán möts

Även den ungerske premiärministern Viktor Orbán befinner sig i dag i Turkiet, rapporterar flera medier, officiellt med anledning av ett toppmöte rörande jordbävningarna i Turkiet och Syrien. Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia ska president Erdogan under dagen även mötas på tu man hand med Orbán.

Ungerns ratificering av Finlands och Sveriges Natomedlemskap väntades tidigare ske i nästa vecka, men nu ser det enligt uppgift i stället ut att bli i slutet av mars eller i början av april.

Enligt den finländska nyhetsbyrån STT har president Erdogans rådgivare Ibrahim Kalin diskuterat Finlands och Sveriges Natoansökningar med flera amerikanska senatorer under sitt pågående besök i Washington.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons