Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

New Yorks skolor får veganska fredagar

Maten i New Yorks skolor ska bli nyttigare och mer gröna. I alla fall på fredagar, som nu ska bli helt veganska.
USA • Publicerad 4 februari 2022
En kikärtslunch som serverades i New Yorks skolor på fredagen.
En kikärtslunch som serverades i New Yorks skolor på fredagen.Foto: New York City Department of Education via AP/TT
New York Citys borgmästare Eric Adams. Arkivbild.
New York Citys borgmästare Eric Adams. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

I stället för slentrianmässiga hamburgare ska eleverna erbjudas kikärtswraps, vegetariska tacos och andra gröna rätter.

Den nya menyn infördes under fredagen och är en del av borgmästaren Eric Adams försök att förbättra hälsan i storstaden.

Annons

– Jag rår inte över vad folk har på grillen under helgerna. Men herregud, vi borde inte göda hälsokrisen i våra fängelser, sjukhus och viktigast av allt inte i våra skolor. Därför vill vi gå i en mer hälsosam ritning, säger Adams till WNBC-TV.

De veganska alternativen kommer att finnas tillgängliga hela veckan, men på fredagar ska bara de serveras. Köttet ska lysa med sin frånvaro, men de som särskilt ber om det kan få icke-veganska alternativ som mjölk, sylt- och jordnötssmörsmackor och kringlor.

Den nästan en miljon stora elevskaran har haft köttfria måndagar sedan 2019 och köttfria fredagar sedan i fjol, men inte helt veganska dagar i skolmatsalarna.

År 2019 var 40 procent av eleverna i New Yorks skolor överviktiga. Vegansk mat är inte per definition nyttigare än köttalternativ, men Adams säger att det utan kött blir lättare att undvika snabbmat, och att hans egen övergång till vegansk kost hjälpt honom att bli av med sin diabetes.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons