Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Neutralt Österrike går in i luftförsvarsallians

Det neutrala Österrike tillkännagav på lördagen att man har för avsikt att ansluta sig till det tyska initiativet för luftförsvar – Essi – som lanserades i fjol mot bakgrund av det fullskaliga ryska anfallskriget mot Ukraina.
Österrike • Publicerad 1 juli 2023
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer. Arkivbild
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer. ArkivbildFoto: Virginia Mayo/AP/TT

"Vi måste och kommer att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda vårt land mot risken för drönare eller robotattacker", säger Österrikes förbundskansler Karl Nehammer i ett pressmeddelande och hänvisar till ett hot som "har förvärrats avsevärt" sedan den fullskaliga invasionen bröt ut.

Han betonar att beslutet om Essi (European Sky Shield Initiative) inte påverkar Österrikes neutralitet.

Annons

"Ingen europeisk stat kan effektivt försvara sitt luftrum mot nya faror på egen hand", fortsätter Nehammer.

Efter kalla krigets slut minskade europeiska länder kraftigt sina investeringar i luftvärnsutrustning, men efter Rysslands fullskaliga attack mot Ukraina i februari i fjol har många reviderat sina beslut.

I det tyskledda samarbetet deltar 17 europeiska nationer – däribland Sverige, Finland, Storbritannien, Belgien, Ungern och Nederländerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons