Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gir till ultrahöger när Netanyahu återfår makt

Benjamin Netanyahu är redo att återta premiärministerposten och bilda regering med högerpartier och ett ultraortodoxt partiblock.
Netanyahus Likud med stödpartier når en tydlig majoritet och avgående premiärminister Yair Lapid har gratulerat Netanyahu till valsegern.
Israel • Publicerad 3 november 2022
Israels tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu återfår posten efter valet.
Israels tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu återfår posten efter valet.Foto: Oren Ziv/AP/TT

Med nära 99 procent av rösterna räknade är det klart att den hårdföre veteranpolitikern Netanyahu återtar makten i Israel. Redan innan det var klart gjorde medieuppgifter i landet gällande att han inlett regeringssonderingar.

När nästan samtliga röster hade räknats sent på torsdagen hade Netanyahu och hans stödpartier fått 64 platser av knessets 120 stolar. Koalitionen som leddes av Lapid fick 51 platser. Resterande platser går till ett fristående arabiskt parti.

Annons

"Premiärminister Yair Lapid har gratulerat oppositionsledare Benjamin Netanyahu till hans valseger, och meddelat honom att han (Lapid) har instruerat hela sitt kontor att förbereda för ett maktöverlämnande", skriver Lapids pressekreterare i ett uttalande.

Ultranationalister tar vid

Netanyahus nya regering väntas bli den som befinner sig längst ut på högerkanten av alla regeringar hittills i Israels historia, skriver AP.

Vid Netanyahus sida står både ultranationalistiska och ultrareligiösa partier som är redo att stötta honom som premiärminister. Avgörande är den politiska samling av partier som leds av ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, som nått oväntat stora framgångar i valet.

Bland övriga partier som är beredda att stötta Netanyahus allians finns de ultrareligiösa partierna Shas och UTJ.

Redan innan regeringsförhandlingar inletts på riktigt är tidningen Jerusalem Post är drastisk i sin analys:

"För Netanyahu är Shas och UTJ drömlika koalitionspartner. Itamar Ben-Gvir är en israelisk diplomatisk mardröm" skriver tidningen.

Men Ben-Gvir kommer att få inflytande. Med troligen 15 platser i knesset när 99 procent av rösterna räknats blir han en betydande maktfaktor.

Dessutom förstärks högerpartiernas maktbas i knesset då mindre partier inte klarat av spärren på drygt tre procent till knesset. Partiet Meretz och ledaren Zehava Galon klarade inte av att komma in i parlamentet.

– Valresultatet är en katastrof för Meretz, det är en katastrof för landet och för mig personligen, sade hon när resultatet stod klart. Vänsterpartiet fick 3,14 procent av rösterna och gränsen ligger på 3,25 procent.

Segerviss

Men partiledare Ben-Gvir på andra sidan det politiska spektrumet var segerviss redan innan de sista rösterna räknats:

Annons

"Tiden för en fullfjädrad högerregering har kommit. Tiden har kommit att bli härskare i huset i vårt eget land" skrev han på sociala medier.

Medan Israel väntar på ett slutgiltigt valresultat så kvarstår faktumet att den 73-årige Netanyahu fortfarande är anklagad för korruption i en pågående rättegång.

Valet var det femte på mindre än fyra år. Resultatet innebär att Netanyahu får förlänga sin tid vid makten som redan uppgår till 15 år som premiärminister.

När valresultatet är formellt godkänt så får Netanyahu frågan från Israels president att bilda regering. Han har då fyra veckor på sig, vilket lär bli en tid av hårda förhandlingar med valets verklige vinnare Ben-Gwir.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons