Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nepal stoppar ensamvandrare – för dyra i drift

Äventyrare som vill vandra solokvist i Nepals vidsträckta bergslandskap göre sig icke längre besvär.
Fem år efter att soloexpeditioner på världens högsta berg Mount Everest bannlystes, förbjuder regeringen i Katmandu nu ensamvandring i hela det kuperade landet.
Nepal • Publicerad 13 mars 2023
En vandrare pausar på väg mot Mount Everests basläger i Nepal 2015. Arkivbild.
En vandrare pausar på väg mot Mount Everests basläger i Nepal 2015. Arkivbild.Foto: Tashi Sherpa/AP/TT

Från och med nu måste de som vill vandra i nepalesiska Himalaya hyra en statligt licensierad guide eller ansluta sig till en grupp, rapporterar CNN Travel.

Anledningen är att kostnaden för sök- och räddningsuppdrag efter ensamvandrare som kommit bort har blivit för stor.

Annons

– När du reser ensam finns ingen där för att hjälpa dig vid nödsituationer. Det är okej om du reser i städerna, men i avlägsna bergsregioner är infrastrukturen inte tillräcklig, säger Mani R Lamichhane vid Nepals nationella turistbyrå till CNN.

De senaste åren uppges fler och fler oerfarna vandrare ha försökt sig på farliga soloturer i avlägset belägna områden i nepalesiska Himalaya.

Förhoppningen med förbudet är att minska antalet olyckor och vandringsrelaterade dödsfall. Regeringen i Katmandu hoppas också på att sätta käppar i hjulen för olicensierade guider och företag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons