Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Toppolitiker i USA: Föremålen troligen ballonger

Ännu ett främmande föremål har skjutits ned i luften ovanför Nordamerika, på order av USA:s president Joe Biden och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Enligt Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer är båda föremålen som skjutits ned under helgen troligen ballonger.
Kanada • Publicerad 12 februari 2023
Ett mystiskt föremål sköts ned av ett amerikanskt F-22-plan över kanadensiska Yukon. Bilden är tagen i ett annat sammanhang, men visar ett sådant plan. Arkivbild.
Ett mystiskt föremål sköts ned av ett amerikanskt F-22-plan över kanadensiska Yukon. Bilden är tagen i ett annat sammanhang, men visar ett sådant plan. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Det var på lördagskvällen som ett amerikanskt stridsplan sköt ner föremålet som flög på drygt 12 000 meters höjd, enligt Kanadas regering. Föremålet upptäcktes av det gemensamma nordamerikanska luftförsvarskommandot Norad under fredagen.

Föremålet, som inkräktat på Kanadas luftrum, sköts ned över det nordvästra territoriet Yukon, meddelade premiärminister Justin Trudeau via Twitter. Yukon gränsar till amerikanska Alaska.

Annons

"Kanadensiska och amerikanska flygplan skickades upp, och ett amerikansk F-22 sköt framgångsrikt mot föremålet", skriver Trudeau.

Litet och cylinderformat

Nedskjutningen gjordes med en amerikansk jaktrobot, en AIM-9 Sidewinder, precis som de två andra nedskjutningarna på sistone, uppger försvarshögkvarteret Pentagon för New York Times.

Vraket efter föremålet ska nu hämtas in av kanadensiska styrkor och analyseras, enligt Trudeau. Både han och USA:s president Joe Biden betonar vikten av att ta reda på mer om föremålet.

Föremålet som sköts ned över Kanada under lördagen är det tredje kända som har inkräktat på nordamerikanskt luftrum de senaste två veckorna. I fredags förstördes ett okänt föremål stort som en mindre bil över Alaska, och i förra helgen sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned som passerat över USA och Kanada.

Schumer: Tros vara ballonger

Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer i senaten säger till ABC News att även föremålen som i helgen skjutits ned över Kanada och Alaska tros vara ballonger, men mycket mindre än den som sköts ned förra helgen.

– Militären och underrättelsetjänsten har laserfokus på att samla in information, och sedan komma fram till en omfattande analys, säger han.

USA stängt flera luftrum under helgen. På söndagen stängde landets luftfartsmyndighet luftrummet över Lake Michigan med hänvisning till den nationella säkerheten, bara för att öppna det strax därefter. På lördagen stängdes delar av luftrummet över den amerikanska delstaten Montana. Anledningen var en avvikelse på radarn. Inget föremål hittades dock och luftrummet öppnades åter.

Spionanklagelser

USA har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Den stora ballongen som innehöll elektronisk utrustning sköts ner vid kusten utanför South Carolina, efter att ha passerat både Kanadas och USA:s territorium. Den flög över flera militära installationer i USA, bland dem hangar med kärnvapenbärande robotar.

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

President Joe Biden har fått viss kritik från republikanska politiker för att inte ha beordrat en nedskjutning tidigare, innan ballongen kom in över amerikanskt luftrum.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons