Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nederländsk stad förbjuder köttreklam

I kampen mot klimatförändringarna har staden Haarlem väster om Amsterdam förbjudit i stort sett all reklam för köttprodukter.
Nederländerna • Publicerad 8 september 2022

– Vi kan inte prata om klimatkrisen och samtidigt uppmuntra folk till att köpa produkter som är en av orsakerna till den, säger Ziggy Klazes från miljöpartiet GroenLinks.

Hon är en av de i kommunfullmäktige som röstat igenom den lokala lagen, som förbjuder reklam för allt kött som inte är ekologiskt eller kommer från småskaliga gårdar.

Annons

– För min del anser jag att det inkluderar reklam för snabbmatskedjor, säger Klazes.

– Vi blir den första staden i Nederländerna, och i Europa och faktiskt hela världen som förbjuder reklam för "dåligt" kött, fortsätter hon.

Förbudet ska börja gälla från 2024, om det inte stoppas.

Kommunfullmäktige beslutade redan i november i fjol om förbudet, utan att någon utanför kammaren noterade detta. Inte förrän Klazes förra veckan meddelade reklambyråer om beslutet spreds nyheten, som väckt ont blod.

– Att förbjuda annonser av politiska orsaker gränsar till diktatur, säger Joey Rademaker från högerpartiet BVNL

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons