Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nederländerna tar hem IS-kvinnor

Nederländerna • Publicerad 3 februari 2022
Fånglägret al-Hol i norra Syrien, där många människor med misstänkta IS-kopplingar hålls. Arkivbild.
Fånglägret al-Hol i norra Syrien, där många människor med misstänkta IS-kopplingar hålls. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Nederländernas regering har beslutat att ta hem fem kvinnor från Syrien som misstänks för terrorbrott, tillsammans med deras elva barn.

En "specialoperation" är på väg, meddelar justitie- och utrikesdepartementet i ett brev till parlamentet. När kvinnorna landar kommer de att gripas, medan barnen omhändertas.

Annons

Syftet med att ta hem kvinnorna är att undvika att de slipper straff för sina eventuella brott, enligt justitieministern.

Europeiska länder har endast motvilligt tagit hem medborgare som misstänks för samröre med terrororganisationen IS från fångläger i Syrien. I förra veckan landade två svenska IS-kvinnor och fyra barn, som utvisats av det kurdiska självstyret i norra Syrien, på Arlanda i Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons