Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

NBC: Mindre antal långdistansrobotar till Ukraina

USA:s president Joe Biden har sagt till sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj att USA kommer förse Ukraina med ett mindre antal långdistansrobotar, rapporterar NBC News och hänvisar till källor.
Ukraina • Publicerad 22 september 2023
USA:s president Joe Biden mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vita huset på torsdagen, lokal tid.
USA:s president Joe Biden mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vita huset på torsdagen, lokal tid.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Uppgiftslämnarna vill dock inte säga något om när vapnen skulle kunna levereras till Ukraina eller när det kunde bli aktuellt med ett officiellt tillkännagivande.

Tidigare hade Zelenskyj uppgivit i ett nattligt tal att Ukraina ska börja tillverka vapen med hjälp av USA.

Annons

Det rör sig framför allt om luftvärnsrobotar, enligt presidenten.

– Vi förbereder oss för att skapa ett nytt försvarsekosystem tillsammans med USA, för att producera vapen för att ytterligare förstärka friheten och skyddet av liv tillsammans, sade Zelenskyj i ett videotal som publicerades natten mot fredag, efter ett möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset.

– Detta historiska steg kommer att skapa en ny industriell bas och jobb för båda våra nationer, fortsatte Zelenskyj.

De första amerikanska stridsvagnarna av modell Abrams kommer att anlända till Ukraina nästa vecka, uppgav Biden i samband med mötet.

Biden meddelade också att han godkänt nästa del av USA:s stöd till Ukraina, ett paket som Pentagon värderar till 325 miljoner dollar (drygt 3,6 miljarder kronor). Det omfattar bland annat luftvärnsrobotar, ammunition till raketartilleri, artillerigranater, klusterammunition och pansarvärn.

Under torsdagen besökte Zelenskyj även det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon samt den amerikanska kongressen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons