Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nätverk i Kina uppviglar till protester i Europa

Ett Kinabaserat digitalt nätverk har försökt att rekrytera demonstranter i Europa och upprätta ett medieföretag i Storbritannien, uppger Facebooks moderbolag Meta.
USA/Kina • Publicerad 5 maj 2023
En man utanför bolaget Metas huvudkontor i Kalifornien, USA i mars.
En man utanför bolaget Metas huvudkontor i Kalifornien, USA i mars.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Enligt Meta skedde det som ett led i en större desinformationskampanj. Nätverket agerade via konton på Facebook, Youtube, Telegram och Twitter och delade där "uppviglande" innehåll om politiska frågor i Europa och USA.

I samband med Metas utredning har bolaget raderat över 100 Facebooksidor, profiler och Instagramkonton med kopplingar till nätverket. Ytterligare 50 konton kopplade till ett annat Kinabaserat nätverk har även tagits bort, enligt Meta.

Annons

"Dessa senaste nätverk experimenterade med en rad taktiker som vi inte har sett i Kinabaserade verksamheter tidigare", uppger Meta i en kvartalsrapport.

Stora delar av nätverken uppges fortfarande verka i sociala medier. Ett konto som namnges i Metas rapport delade innehåll med angrepp mot migranter i Europa och hbtq-aktivister så sent som i slutet av april. I ett Twitterinlägg i augusti i fjol sökte kontots innehavare efter "deltidsarbetare" som kunde närvara vid en ungersk protest mot filantropen George Soros, som ofta är måltavla för högerextrema konspirationsteorier.

Bland innehållet som delats av konton kopplade till nätverket fanns även inlägg som propagerade för Pekings politik i Xinjiang, där människorättsorganisationer länge anklagat myndigheterna för att hålla över en miljon uigurer fångna i så kallade omskolningsläger. Andra inlägg fokuserade på polisbrutalitet, brott och hbtq-rättigheter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons