Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från HSB Sydost

När valberedningen knackar på - säg ja

Inom HSB Sydost har man länge arbetat för att intressera och locka unga att delta i styrelsearbetet inom bostadsrättsföreningarna. Skälet är inte bara visionärt om ett samhälle som skolar nya generationer i demokratiskt föreningsliv. Man anser sig kort och gott behöva styrelser som består av olika kompetenser och perspektiv.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Här saknas innehåll

HSB erbjuder en mängd utbildningar, såväl fysiska som digitala, för att stärka förtroendevalda i deras uppdrag. Genom att få kompetensbredd i styrelserna speglar man också bättre sammansättningen av medlemmarna.

Bostadsrättsföreningen Landbro, med sina 52 lägenheter på Pantarholmen i Karlskrona, är en förening som just verkat för att hitta en balans mellan unga/äldre och därmed få en bättre mix av kunskap och kompetenser.

Beatrice Buskas är 27 år och har tillsammans med sin sambo och mellanpudeln Moses bott i området i cirka fyra år, varav de senaste tre i rollen som sekreterare i styrelsen. Bea ger oss sin syn på styrelsearbetet som ung. Och om varför man egentligen har ansvar som boende i föreningen, trots att man inte känner att man tagit det eller ens kanske vill ta det.

- Det finns faktiskt inbyggt i boendeformen ”bostadsrättsförening” att alla som bor i föreningen har ett gemensamt ansvar. Inte bara för enstaka städdagar eller en överenskommen syssla, utan även för helheten. På lång och kort sikt. Så när valberedningen knackade på min dörr för några år sedan var jag faktiskt redan lite sugen på att få veta mer och kunna bidra på något sätt.

Var det något du tvekade inför?

-Man ska inte sticka under stol med att det också innebär en hel del arbete men det får man igen i form av insyn och insikter. Styrelsen sammanträder cirka en gång i månaden och däremellan hanterar vi lite olika uppgifter. Men inte sådana som kräver ständig närvaro eller en sorts fastighetsjour. Det har vi partners för.

Kände du behov av att utbilda dig innan du sa ja?

-Jag vet att det fanns och fortfarande finns olika introduktionskurser som HSB centralt erbjuder men för min del hade jag redan lite föreningsvana genom mitt hästintresse och den ridklubb jag tillhörde. Och dessutom märkte jag snabbt att de mer erfarna styrelsemedlemmarna var väldigt måna om att jag snabbt skulle förstå ”handgreppen” och komma in i arbetet. Men det är en ständig läroprocess eftersom frågorna vi hanterar spänner så brett.

Kan du ge exempel på sysslor och ärenden du är inblandad i?

- Ekonomin är förstås en viktig del av arbetet och sedan att hålla koll på underhållsplaner, samarbetspartners, renoveringar och reparationer. Nyligen har vi gjort en ganska stor investering i samband med att vi byggde nya balkonger och bytte fönster. Det kan jag inte påstå jag visste så mycket om innan. Men däremot nu, ler Bea.

Finns det andra saker du känner du lärt dig?

- Jag jobbar som jurist på Boverket och får där ett sorts perspektiv på bostäder och boende. I föreningen här blir kunskaperna så att säga mer jordnära. Sedan tycker jag att det är lika mycket ”mjuka värden” som man lär sig. Hur man samarbetar, respekt för andras åsikter, att entusiasmera andra, hur man löser problem och bli lite modigare att möta frågor du inte har den blekaste om. Det är saker jag har nytta av i helt andra sammanhang och som nog också kommer hamna i mitt CV.

Vad skulle du säga kan vara unga människors bidrag i ett styrelsearbete?

- Ärligt talat vet jag inte om det är enbart en åldersfråga, att bara för att man är yngre respektive äldre automatiskt skulle ha speciella egenskaper eller kunskaper. Men det är klart att vissa saker kommer naturligt med erfarenhet, som breda nätverk och vissa kunskaper som är mer baserade på praktik än teori. Men yngre kan säkert förbättra saker tror jag, bara genom att flytta perspektiv. Sätta nytt ljus och ifrågasätta något som görs på rutin eller av gammal vana. Mycket i styrelsens arbete handlar om att informera och kommunicera, det tror jag min generation kan mycket om. Hur man till exempel får andra unga att lyssna och uppmärksamma händelser i föreningen. I år hade vi till exempel en väldigt hög andel intresseanmälningar till kommande styrelseuppdrag. Närmare 20%, vilket är superkul. Nog en följd av sättet vi presenterade och informerade på, avslutar Bea.

För mer info kring utbildningarna; aster.boberg@hsb.se

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se