Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

När passen dröjer blir id-korten billigare

Fortfarande kan man få vänta flera månader på ett nytt pass. Då hoppas regeringen att ett billigare id-kort ska hjälpa Europaresenärerna.
Resor • Publicerad 5 maj 2022
Det ska bli billigare med nationellt id. Arkivbild.
Det ska bli billigare med nationellt id. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Avgiften för att beställa ett nationellt id-kort sänks tillfälligt från 400 kronor till 100 kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Anledningen är att id-kortet kan användas inom Schengenområdet som ett alternativ till pass.

"Polis­myndig­heten gör allt de kan för att lösa passitua­tionen. Med ett natio­nellt id-kort kan man resa fritt inom EU och Schengen. Det är också dit de allra flesta reser under sommar­månaderna", skriver justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson i pressmeddelandet.

Annons

Förutom att det är svårt att boka en tid för nytt pass eller id-kort, så har leverantören av material till passböcker stora problem att leverera i tid. Situationen är dock lättare vad gäller de natio­nella id-­korten, där leverans­tiden är cirka en vecka.

Den tillfälligt sänkta ­avgiften gäller inte om personen samtidigt ansöker om pass.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons