Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Namn på N vanligast i Norge

Norge • Publicerad 1 februari 2023
Listan med de mest populära namnen på nyfödda i Norge toppas av två namn på N. Bilden är tagen i Frognerparken i Oslo. Arkivbild.
Listan med de mest populära namnen på nyfödda i Norge toppas av två namn på N. Bilden är tagen i Frognerparken i Oslo. Arkivbild.Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT

De mest populära namnen som gavs nyfödda i Norge förra året var Nora för flickor samt Noah och Jakob för pojkar.

Nora har varit populärt länge och ligger i topp bland flicknamnen för fjärde året i rad. Noah (eller Noa) var mest populärt för pojkar även 2021, men Jakob har klättrat och delar på förstaplatsen 2022, visar statistiken från Statistisk sentralbyrå (SSB).

Annons

Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet.

– Även om Noah närmast har varit ett icke-existerande namn i Norge före år 2000 så har det länge varit ett känt namn, både genom Bibeln och genom intryck från utlandet, säger Anders Sønstebø, senior rådgivare vid SSB.

Två namn som gör stora kliv lite längre ned på listan är Birk och Hedvig.

Motsvarande statistik släpptes i Sverige i tisdags. Här var Astrid och William de mest populära namnen under 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons