Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inflationen fortsätter spöka i USA

Nya inflationssiffror från USA får börsen att surna till.
Ekonomi • Publicerad 13 oktober 2022
Nya inflationssiffror har redovisats i USA. Arkivbild.
Nya inflationssiffror har redovisats i USA. Arkivbild.Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

De nya inflationssiffrorna från USA ger delvis dubbla budskap. Den totala inflationen minskar något men den viktiga kärninflationen ökar.

I september sjönk den totala inflationen till 8,2 procent, från 8,3 procent månaden innan. Det var dock något högre än marknadens förväntningar som låg på 8,1 procent enligt Bloombergs sammanställning.

Annons

Kärninflationen, där livsmedel och energi är borträknat, är den siffran som Fed främst tittar på inför sina räntebeslut. Den stiger till 6,6 procent i årstakt jämfört med 6,5 procent i augusti. Här var prognosen 6,5 procent.

Börsen faller

– Det är en väldigt liten avvikelse men den är tyvärr åt fel håll. Det marknaden hade velat se var tecken på att inflationen skulle ha börjat falla tillbaka, de tecknen uteblir tyvärr, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.

Siffrorna får Stockholmsbörsen att vända tvärt ned. Även börserna i USA faller vid öppning.

– Börsen kastas lite mellan hopp och förtvivlan just nu. Om det kommer lägre inflationssiffror än väntat räknar man med att Fed kommer att pausa räntehöjningarna tidigare än väntat, och tvärtom, säger Maria Landeborn.

Hur hårt Fed trampar på bromsen kommer att påverka konjunkturen i USA, men det spiller även över på Sverige.

Trippelhöjning i november

Enligt Maria Landeborn tyder inflationssiffrorna i dag på att Fed kommer att höja räntan med 75 punkter även i november. Det blir i så fall fjärde gången i rad som den amerikanska centralbanken slår till med en trippelhöjning.

– Vi kunde också läsa i deras protokoll i onsdags att de ser en större risk relaterat till att göra för lite än att göra för mycket. Om man gör för lite håller sig inflationen hög och då måste man ta i mycket mer sedan, och det skulle vara ett mycket hårdare slag mot ekonomin, säger hon

I augusti uppgick den totala inflationen i USA till 8,3 procent och de två månaderna innan dess till 8,5 respektive 9,1 procent. Junisiffran var den högsta noteringen på fyra decennier.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons