Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Myndigheten: Förskolepersonal måste skyddas

Förskolepersonal måste kunna skydda sig med munskydd och visir för att undvika coronasmitta, det har Arbetsmiljöverket slagit fast.
Coronaviruset • Publicerad 6 november 2020
Munskydd och visir måste tillhandahållas personalen på en förskola i Jämtland, enligt Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Munskydd och visir måste tillhandahållas personalen på en förskola i Jämtland, enligt Arbetsmiljöverket. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Myndighetens beslut kommer efter att ett skyddsombud på en förskola i Bergs kommun i Jämtland slagit larm om oro för pandemin och hur personalen ska förhålla sig till barn som uppvisar symtom. Verkets beslut, som innebär att arbetsgivaren måste tillhandahålla munskydd och visir till personalen, gäller enbart för den enskilda förskolan, men principen är densamma på alla förskolor i landet.

– Det är viktigt att man har rutiner som fungerar och följer arbetsmiljölagen. Allra helst hoppas vi såklart att det här kan lösas i samverkan med det lokala skyddsombudet, säger Ulrika Scholander.

Annons

Hon poängterar att verkets beslut inte innebär att personalen behöver ha skyddsutrustning på sig hela tiden.

– Men vid omvårdnaden av barn som har insjuknat med covid-19-liknande symptom, speciellt de yngre, så kan man behöva komma nära ibland och då är det viktigt att personalen kan känna sig trygg med att inte riskera att bli smittad.

Att myndighetens beslut skulle gå att översätta till andra branscher tar hon för osannolikt, och skulle enbart gälla där man riskerar att komma nära andra och det finns smittorisk.

– På många andra arbetsplatser är det inte nödvändigt att vara nära varandra, det går att organisera arbetet på annat sätt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons