Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vd fick hemlig information – vann upphandling

Region Skånes tjänstemän lämnade ut sekretessbelagd information till vd:n för ett företag som försökte vinna en upphandling. Nu döms vd:n och de två tjänstemännen till kännbara fängelsestraff.
Straffen skärptes efter att rättegången gått i repris på grund av en jävig domare.
Brott • Publicerad 1 april 2022
När Region Skåne skulle upphandla ett digitalt vårdverktyg mutades två tjänstemän genom erbjudande av förmånliga anställningar, slår Malmö tingsrätt fast. Arkivbild.
När Region Skåne skulle upphandla ett digitalt vårdverktyg mutades två tjänstemän genom erbjudande av förmånliga anställningar, slår Malmö tingsrätt fast. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Vd:n döms mot sitt nekande till fängelse i fyra år och näringsförbud. De två tjänstemännen döms till tre och ett halv års fängelse. Även de har nekat till brott.

För samtliga innebär detta en skärpning jämfört med den första domen, där straffen landade på mellan två och tre års fängelse.

Annons

Männen ska betala skadestånd till Region Skåne och Västra Götalandsregionen med totalt cirka 25 miljoner kronor.

Tjänstemännen döms för för grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman, medan vd:n döms för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Led i digitalisering

Upphandlingen skulle vara ett led i digitaliseringen av skånsk primärvård och gällde ett vårdverktyg, som skulle användas på vårdcentraler för att effektivisera sortering och prioritering av patienter genom att de själva skulle knappa in uppgifter om sin hälsa före läkarbesöket.

Fyra företag lämnade anbud, men tre av dem uteslöts eftersom de inte bedömdes uppfylla kraven. Kvar blev företaget Vårdinnovation, vars vd nu dömts för att ha mutat Region Skånes tjänstemän.

Mutan bestod i att han erbjöd dem förmånliga anställningar i sitt företag. I gengäld fick han hemlig information som var avgörande för att vinna upphandlingen.

De nu dömda männen kommunicerade med varandra via Whatsapp och det är dessa meddelanden som till stor del utgör bevisningen. Det handlar om ett stort antal meddelanden, som ofta utväxlades under kvällar och helger, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Opartiskhet ifrågasatt

Det har till stor del handlat om sekretessbelagd information om upphandlingsprocessen. Utväxlingen av information pågick före, under och efter upphandlingen.

Den första domen i Malmö tingsrätt undanröjdes av hovrätten över Skåne och Blekinge eftersom en av nämndemännens opartiskhet kunde ifrågasättas.

Nämndemannen hade tidigare haft två av de vittnen som medverkade i rättegången som chefer. Nämndemannen satt också i samma styrelse som ett av vittnena och detta hade inte tydligt redovisats för tingsrätten.

Polisutredningen om misstänkt mutbrott inleddes sedan affären granskats av SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning.

Domen kommer att överklagas till hovrätten, enligt de två försvarsadvokater TT fått svar ifrån.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons