Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mutförhör uppskjutet i Bryssel

Mutanklagade grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili får stanna i häkte i Bryssel i åtminstone ytterligare en vecka. Tre andra anklagade har redan framträtt inför domstol.
EU • Publicerad 14 december 2022
Grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili har sparkats från sin roll som vice talman efter anklagelserna om korruption. Arkivfoto.
Grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili har sparkats från sin roll som vice talman efter anklagelserna om korruption. Arkivfoto.Foto: EU-parlamentet/AP/TT

Även Kaili skulle ha framträtt inför domstol på onsdagen men kom aldrig iväg. Inledningsvis sades det bero på en strejk i det fängelse där hon hölls, men enligt federala åklagare i Belgien var det på hennes egen begäran som framträdandet sköts upp.

Ett nytt försök ska nu göras den 22 december, meddelar åklagarna.

Annons

Två andra som greps tillsammans med Kaili under helgen – hennes sambo och en italiensk tidigare EU-parlamentsledamot – framträdde dock framför domstolen i Bryssel på onsdagen och fick sin fortsatta häktning bekräftat. En tredje person slipper häkte, men har ålagts fotboja tills vidare.

Alla greps när belgisk polis slog till mot misstänkt korruption, kopplat till EU-parlamentet och en fristående organisation. Stora mängder kontanter till ett värde av motsvarande 15 miljoner kronor har beslagtagits från Eva Kailis far, hennes sambo och den tidigare EU-parlamentsledamoten.

Belgiska åklagare har än så länge offentligt bara pekat ut ett "arabland" som ansvarigt för mutskandalen. Enligt belgiska massmedier rör det sig dock främst om Qatar, men också Marocko.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons