Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mutanklagad Kaili bortröstad i EU-parlamentet

Med väntat enorm marginal röstas mutanklagade Eva Kaili bort som vice talman i EU-parlamentet.
EU • Publicerad 13 december 2022
Grekiska Eva Kaili sitter i EU-parlamentet sedan 2014. Arkivbild.
Grekiska Eva Kaili sitter i EU-parlamentet sedan 2014. Arkivbild.Foto: EU-parlamentet/AP/TT
EU-kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens i EU-parlamentet på tisdagen.
EU-kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens i EU-parlamentet på tisdagen.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Omröstningen i EU-parlamentet på tisdagen slutade med 625 röster mot 1 för att kicka grekiska Kaili från posten som en av parlamentets 14 vice talmän. Den ende som röstade emot var den oberoende kroatiske ledamoten Mislav Kolakusic – känd som den i parlamentet som röstar mot majoriteten mest av alla i hela parlamentet, oavsett vad omröstningarna handlar om.

Ytterligare två personer lade dessutom ner sina röster: nederländska Dorien Rookmaker och tyske Joachim Kuhs.

Annons

Eva Kaili anklagas för korruption i samband med mutförsök som kopplats till Qatar.

Hon och hennes sambo och ytterligare två som gripits ska framträda inför en första rättsbehandling i Belgien på onsdagen.

"Hon är oskyldig"

I hemlandet Grekland har hennes advokat uttalat sig.

– Hennes inställning är att hon är oskyldig, hon har inget att göra med mutor från Qatar. Jag har ingen information om huruvida pengar har hittats eller hur mycket som har hittats, säger advokaten Michails Dimitrakopoulous till tv-kanalen Open TV.

En särskild debatt om skandalen inleddes i EU-parlamentets på tisdagseftermiddagen, med svenska Ylva Johansson som representant för EU-kommissionen.

– Korruption är ett brott. Till alla er som accepterat betalningar eller mutor säger jag: skäms på er! Skäms för att ni bryter ett förtroende från folk i Europa som förväntar sig att ni kämpar för deras intressen, inte era egna, talar Johansson i Strasbourg.

Stöd för Schinas

Än så länge är det endast personer med koppling till EU-parlamentet som dragits in i härvan. Frågor har emellertid också ställts om Qatar-positiva tidigare uttalanden från exempelvis EU-kommissionären Margaritis Schinas, som bland annat är ansvarig för idrottsfrågor och som närvarat under fotbolls-VM i Qatar.

Kommissionen ger dock offentligt sitt stöd till Schinas, som också själv svär sig fri.

– Alla mina offentliga uttalanden om Qatar genom åren är fullt ut, hundraprocentigt kompatibla med kommissionens politik. Vi improviserar inte. Vi hittar inte på om vår position, säger Schinas på en presskonferens i Strasbourg.

Han erkänner visserligen att han tagit emot gåvor från Qatar – men konstaterar att värdet inte var särskilt stort.

Annons

– Jag fick en fotboll och en chokladask, som jag båda lämnade till chauffören som körde mig till stadion, säger Schinas.

Fakta: Detta har hänt

Belgisk polis slog i fredags till mot en rad adresser i Bryssel, främst kopplade till en organisation som arbetar för ansvarsfrihet och dess ledare: en person som tidigare varit EU-parlamentsledamot och en som arbetar som assistent i parlamentet. Bland de personer som förhördes och greps finns även assistentens sambo: den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili.

Polisen beslagtog totalt runt motsvarande 15 miljoner kronor i sedlar i små valörer från organisationens företrädare, Kaili och hennes far som var på besök i Bryssel.

Kaili, hennes sambo, den tidigare italienske ledamoten och ytterligare en person har formellt anklagats för "deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption", enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare.

"Det misstänks att parter i politiska och/eller strategiska positioner inom EU-parlamentet har betalats stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut", heter det från åklagarna.

Formellt har inget land utpekats. Enligt belgiska tidningar rör det sig dock främst om Qatar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons