Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Muncancer ska upptäckas tidigare med AI

Cancer i munhålan ska upptäckas tidigare med hjälp av artificiell intelligens, AI. Det är målet för ett nytt svenskt forskningsprojekt.
Forskning • Publicerad 15 januari 2023
Studien är ett samarbete mellan folktandvården i regionerna Blekinge, Dalarna, Jönköping. och Stockholm. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I dag saknas screening för att tidigt se cellförändringar i munnen. Tanken med studien är att visa att man med ett enkelt borstprov och AI-teknik ska kunna upptäcka cancer i god tid, vilket SVT Nyheter var först att berätta om.

Utvecklad cancer innebär kirurgi eller strålning som kan påverka funktion och tal.

Annons

"Det här kan ge ett livslångt lidande. Kan vi i stället ta bort en cellförändring tidigt, innan cancer utvecklas, så läker vävnaden och påverkan för patienten blir liten", säger forskningsledaren Christina Runow Stark, övertandläkare på Blekingesjukhuset i Karlskrona, i ett pressmeddelande.

Borstprovet på munslemhinnan ska kunna tas hos tandläkaren. Med scannade bilder av celler och med hjälp av AI ökar chansen att upptäcka cellförändringar eller cancer i ett tidigt stadium.

Just nu pågår en pilotstudie i Karlskrona. Projektet kommer sedan att fortsätta med en studie på ​​1 000 patienter under totalt fem år. Christina Runow Stark beskriver samarbetet mellan tandvården och sjukvården som unikt i Sverige.

"Tillsammans gör vi ett arbete med att införa klinisk forskning i tandvården och samtidigt bidra till att kvaliteten i vården förbättras", säger hon.

Fakta: Femårig studie

Varje år drabbas cirka 1 200 svenskar av oral cancer.

Syftet med studien är att ta fram en riktad cancerscreening för att minska insjuknandet i munhålecancer.

En objektiv AI-understödd diagnostik ska öka chansen att hitta svåra cellförändringar eller cancer tidigt.

Folktandvården i Region Stockholm är huvudansvarig. Deltar gör även folktandvården i regionerna Dalarna, Blekinge och Jönköping.

Studien omfattar ​​1 000 patienter med en särskild förändring i munslemhinnan som har potential att bli elakartad.

Personerna kommer att följas under fem år.

Källa: Folktandvården i Region Blekinge

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons