Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Muf:s nya ordförande vill locka fler tjejer

Matilda Ekeblad heter Moderata ungdomsförbundet nya ordförande. Hennes mål är att göra Moderaterna till det största partiet bland unga kvinnor vid valet 2022.
Politik • Publicerad 14 november 2020
Matilda Ekeblad vill göra Moderaterna till det största partiet bland unga kvinnor i valet 2022.
Matilda Ekeblad vill göra Moderaterna till det största partiet bland unga kvinnor i valet 2022.Foto: Klara Söderberg/Moderata ungdomsförbundet/TT

– Overkligt faktiskt, men jag är väldigt glad såklart. Lycklig och förväntansfull, säger Matilda Ekeblad efter att hon valts enhälligt på den något nedbantade och digitala kongressen.

Hon blir den första kvinnan på 20 år att bli ordförande för förbundet. Det finns också en nervositet och en rädsla i att axla rollen, säger hon.

Annons

– Det är ett stort förtroendeuppdrag. Man ska förvalta förtroendet från många medlemmar, olika åsikter. Det är en utmaning men det ska verkligen bli superkul. Jag tror det är bra att vara lite nervös.

Den avgående ordföranden Benjamin Dousa skriver på Twitter: "En bättre efterträdare går inte att få. Kör hårt – maktskifte 2022".

Ekeblad, som är uppvuxen i Boxholm och distriktsordförande för Muf i Östergötland, blir också en av få ordföranden de senaste åren som inte har en koppling till Stockholm.

Ska locka kvinnor

Matilda Ekeblad beskriver sig själv som liberal, men säger att hon vill förvalta den högersväng Muf gjort under den avgående ordföranden Benjamin Dousa. Hennes främsta målsättning är att att locka fler unga kvinnor till ungdomsförbundet. Det hoppas hon åstadkomma genom att oftare lyfta frågor om jämställdhet och rättigheter.

– Vår största väljarbas är män, och det man kan se i opinionsundersökningar, framför allt hos unga, är att tjejer bryr sig mer om de här frågorna så det är där måste vi kraftsamla, säger Ekeblad.

– Det är liberala frågor i grund och botten, rätten att få vara vem du är. Det måste vi bli bättre på att prata om. Många är förstås också intresserade av jobb, försvar, och ekonomi, men vi måste bredda oss.

Vill vinna klimatdebatten

Ekeblad tycker också att Muf ska bli bättre på att lyfta klimat- och miljöfrågor, och vill se "ordentliga lösningar istället för symbolpolitik." Mest kritisk mot det egna partiet är Matilda Ekeblad när det gäller frågor om lag och ordning, som Moderaterna drivit mycket de senaste åren.

– Jag är inte ett stort fan av förslag som visitationszoner och anonyma vittnen. Jag förstår vad man vill åt, men jag tror inte på att öka tryggheten genom inskränkningar för individer på det sättet som sådana förslag innebär.

Vad gäller den kontroversiella frågan om relationen till Sverigedemokraterna är Ekeblad mer försiktig.

– Vi har en relation till SD som vi har till de andra partierna i riksdagen. Mitt mål är att få Ulf Kristersson som statsminister, och jag vill invänta valresultatet. Vi har samhällsproblem som måste lösas och det måste vara viktigast till 2022. Det är det som ska prägla valrörelsen, inte spelteori, säger Matilda Ekeblad.

Annons

TT: Vad hoppas du ha åstadkommit till valet år 2022?

– Jag hoppas att mitt Muf engagerar fler såklart. Jag hoppas att vi utvecklat vår politik på fler områden än idag och att vi i valrörelsen blir största parti bland unga tjejer, och vinner både klimatdebatten och jobbdebatten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons