Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

MSB skickar 250 minsökare till Ukraina

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickar 250 minsökare som ska användas för minröjning efter dammexplosionen i Cherson.
Försvar • Publicerad 14 juni 2023
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) håller till i Karlstad. Arkivbild.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) håller till i Karlstad. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter att kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina förstördes den 6 juni spreds landminor och annan ammunition som inte hade detonerats över stora områden. Minorna utgör en stor explosionsrisk.

Sverige har beslutat att skicka 250 minsökare som kan användas för att röja minor som har spolats iväg eller blandats med bråte.

Annons

MSB har även skickat minröjningsmaterial till Ukraina under 2022.

"Vi har nu beslutat att förstärka den här delen av vår insatsverksamhet ytterligare genom att donera 250 minsökare till ett värde av 15 miljoner kronor", säger Magdalena Tham Lindell, enhetschef för den humanitära insatsverksamheten på MSB i ett pressmeddelande.

Sverige har genom MSB totalt gjort över 200 insatser till stöd för Ukraina sedan kriget startade.

Bland annat har det handlat om nödboenden för personer som mist sina hem och medicinska evakueringar av skadade och sjuka för vård i Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons