Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

MP: Satsa 8 miljarder om året i skogspaket

Miljöpartiet vill satsa drygt 8 miljarder om året på stöd till skogsägare och för att skydda och vårda mer skog.
Politik • Publicerad 6 september 2022
Miljöpartitets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi presenterar ett skogspaket.
Miljöpartitets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi presenterar ett skogspaket.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett av förslagen i partiets skogspaket är att staten ska satsa 200 miljoner kronor per år för att ersätta skogsägare som vill bruka skogen mer skonsamt och hållbart. Enligt MP skulle en övergång till ett mer hyggesfritt skogsbruk både gynna den biologiska mångfalden och klimatet, i och med att bevuxen mark binder in mer kol.

– Vi vet att det är många skogsägare som vill ställa om sitt skogsbruk till mer hållbara metoder. Vi vill bidra till att göra det mer lönsamt och enkelt, säger språkröret Per Bolund.

Skydda sista resterna

Annons

Miljöpartiet vill också satsa 8 miljarder per år för skydd och skötsel av värdefull natur. Det handlar om 3 miljoner hektar skog, däribland den fjällnära skogen.

– Efter åratal av hårda avverkningar finns bara rester av gammal skog kvar, säger Per Bolund.

Andra förslag från MP är att statliga Sveaskog ska gå före och bruka sin skog med skonsamma och hyggesfria metoder samt att kalhyggen ska stoppas i särskilt klimatkänsliga områden, för att förhindra ras, erosion och skogsbränder.

Parisavtal för skogen

MP vill också ha ett globalt ramverk motsvarande Parisavtalet för den biologiska mångfalden. Partiet vill även införa ett mål om att 30 procent av skogen ska brukas med varierade och skonsamma metoder till 2030.

Skogsägare som ökar kolinlagringen på sina marker bör få ersättning, anser MP, som vill tillsätta en utredning för hur en sådan ersättningsmodell skulle kunna se ut.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons