Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nykrönta paret tackar från berömda balkongen

Fanfarer, klockor och jubel har ljudit på Londons gator. Många britter firade att Charles III har krönts till Storbritanniens kung och Camilla har blivit drottning.
Storbritannien • Publicerad 6 maj 2023
"Inte min kung", står det på plakat som hålls upp i folkhavet i London.
"Inte min kung", står det på plakat som hålls upp i folkhavet i London.Foto: Piroschka van de Wouw/AP/TT
Storbritanniens nykrönte kung Charles och drottning Camilla vinkar till folkhavet framför Buckingham Palace efter att kröningsceremonierna är avklarade.
Storbritanniens nykrönte kung Charles och drottning Camilla vinkar till folkhavet framför Buckingham Palace efter att kröningsceremonierna är avklarade.Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sveriges kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria anländer till kröningen.
Sveriges kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria anländer till kröningen.Foto: Andrew Matthews/AP/TT
Kung Charles och drottning Camilla vid kröningen.
Kung Charles och drottning Camilla vid kröningen.Foto: Andrew Matthews/AP/TT
Kröningen av drottning Camilla.
Kröningen av drottning Camilla.Foto: Andrew Matthews/AP/TT

Han har väntat i sju årtionden. Men nu har Charles III krönts till kung av Storbritannien vid en traditionstyngd ceremoni i Westminster Abbey i London. Omkring 2 300 gäster tog plats bland väldoftande blommor, gnistrande ädelstenar och praktfulla hattar för att bevittna den historiska händelsen.

Efter ceremonin och när kungen och drottningen kommit fram till Buckingham Palace gick paret ut på den berömda balkongen och vinkade till folkhavet framför slottet.

Annons

Inne i Westminster Abbey satt bland andra Sveriges kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria, men på gästlistan fanns även åtta tidigare och nuvarande brittiska premiärministrar, USA:s första dam Jill Biden såväl kändisar som Judi Dench, Emma Thompson och Lionel Richie.

Sex steg

Kröningen var en ceremoni i sex steg. Bland annat smordes den 74-årige Charles i olja välsignad i Jerusalem, men det skedde bortom allmänhetens ögon, bakom flera skärmar som tagits fram särskilt för ändamålet.

Den stora höjdpunkten var dock när den tunga guld- och juvelbesatta S:t Edward-kronan placerades på Charles huvud för första – och enda – gången i hans liv. Det följdes av fanfarer och klockringning för att markera att Charles III officiellt krönts till Storbritanniens kung, varpå församlingen utropade "God save the king!".

Därefter var det dags för Charles fru Camilla, 75, att krönas till drottning, i en mindre omfattande ceremoni.

Glatt på gatan

Och om stämningen i kyrkan kan beskrivas som allvarstyngd och nykter har det under dagen varit mer uppsluppet på gatorna i den brittiska huvudstaden.

Tusentals människor trotsade regnet och samlades i centrala London i hopp om att få en skymt av kungaparet. Många valde också att övernatta längs paradgatan The Mall för att försäkra sig om att få en skymt av den pampiga kortegen.

Men det var inte alla som jublade.

Flera medlemmar i gruppen Republic, som är emot monarkin, greps och fick sina plakat beslagtagna inför kröningen.

Dessutom uppgav gruppen "Just Stop Oil" att flera av dess klimataktivister gripits, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Gripanden får kritik

Säkerhetspådraget har varit enormt. Och Londonpolisen har sagt att man kommer att ha "låg tolerans" för personer som försöker störa dagens aktiviteter, vilket har lett till kritik om att myndigheterna angriper yttrandefriheten. Tusentals poliser och militärer är utsända för att hålla ordning.

Human Rights Watch är kritisk till gripandena. "Det är något du kan förvänta dig i Moskva, inte i London", skriver människorättsorganisationen i en kommentar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons