Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Toppmöte" om Natomedlemskap i Sälen

Politik • Publicerad 7 januari 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson (M) ska ha ett möte i Sälen. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) ska ha ett möte i Sälen med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om det säkerhetspolitiska läget och Sveriges Natoprocess.

Kristersson har även bjudit in Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson att delta i mötet, uppger han i en skriftlig kommentar.

Annons

Kristersson tillägger att de båda höll en gemensam presskonferens 16 maj förra året om Sveriges Natoansökan, då Andersson var Sveriges statsminister.

"Då lovade vi också svenska folket att vi – oavsett regering efter valet – gemensamt skulle driva Natofrågan i hamn", uppger Kristersson.

Han understryker vikten av bred nationell enighet i Natofrågan för trovärdigheten i svensk säkerhetspolitik.

Mötet hålls på söndag förmiddag innan Folk och Försvars rikskonferens inleds på Högfjällshotellet i Sälen.

För att Sverige ska bli medlem i Nato krävs att det svenska medlemskapet ratificeras av de turkiska och de ungerska parlamenten.

Ungern väntas ratificera i februari. Däremot är det oklart när Turkiet gör det.

Sverige och Finland slöt i somras ett samförståndsavtal med den turkiska regeringen som ska leda till att Turkiet godkänner de två nordiska ländernas Natomedlemskap. I avtalet utlovas bland annat ökat samarbete mot terrorism.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons