Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: Vi låg bakom Krimattacker

Ryssland föreslår att så kallade folkomröstningar i ockuperade områden i Ukraina ska hållas den 4 november. Ukraina och omvärlden förkastar de ryska planerna på ett referendum.
Samtidigt har Ukraina för första gången medgett att landet ligger bakom attacker mot en rysk flygbas på Krimhalvön.
Ukraina • Publicerad 7 september 2022
Två barn tittar på medan hjälparbetare städar upp efter ett bombnedslag i Kramatorsk i Donetsk. Bilden är tagen 12 augusti.
Två barn tittar på medan hjälparbetare städar upp efter ett bombnedslag i Kramatorsk i Donetsk. Bilden är tagen 12 augusti.Foto: David Goldman/AP/TT

Ryssland och Kreml har tidigare föreslagit att folkomröstningar ska genomföras om ockuperade regioners framtid, men planerna har skjutits på framtiden med hänvisning till säkerhetsläget.

Det ryska styrande partiet Enade Rysslands partisekreterare Andrej Turchak föreslog på onsdagen att en omröstning bör genomföras 4 november, vilket också är den ryska enhetsdagen.

Annons

"Det skulle vara rätt och symboliskt" skriver Turchak på partiets hemsida om den summariska och rättsvidriga folkomröstningen som skulle avgöra om Ryssland har rätt att annektera regionerna.

"Donetsk, Luhansk och flera andra ryska städer kommer slutgiltigt till sin hemmahamn. Och den ryska världen, som nu är uppskuren genom gränsdragningar, återfår sin integritet", fortsätter han.

Liknande folkomröstningar hölls på Krim sedan ryskstödda trupper ockuperat halvön, men vars resultat har förkastats internationellt.

Ukraina: Framgångsrika attacker

Under onsdagen kom också det första medgivandet att det var Ukraina som låg bakom de uppmärksammade och förödande explosionerna på en rysk flygbas på Krimhalvön i somras.

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj skriver i en artikel publicerad av den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform att man "framgångsrikt utförde robotattacker mot fiendens militärbaser, inklusive flygbasen Saki".

Det var på Saki som minst en person dog i explosioner som Moskva beskrivit som olyckor men som omvärlden antagit berodde på ukrainska attacker, utan att det bekräftats.

Zaluzjnyj hyllar nu attackerna och skriver att de var "framgångsrika".

Strider på tre fronter

Uppgifterna kommer samtidigt som strider rasar på tre fronter i främst östra Ukraina, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.

Ryska befälhavare står enligt britterna inför dilemmat att antingen sätta in reservstyrkor i Donetsk, eller att strida mot den ukrainska motoffensiven i söder.

Rysslands försöker att avancera i Donetsk och den så kallade Donbassregionen. Strider vid Charkiv i norra Ukraina, samt Chersonregionen i söder "kommer att pröva Rysslands förmåga att koordinera operativa planer och flytta resurser längs flera grupperingar av styrkor", skriver det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.

Tusen barn

Annons

Organisationen Rädda Barnen har kartlagt att åtminstone 1 000 barn dödats eller skadats i Ukraina. Siffrorna bygger på data från FN och visar att minst 372 barn har dödats och ytterligare 635 skadats mellan 24 februari och 6 september.

Rädda Barnen påpekar också att siffran riskerar att stiga betydligt eftersom många barn i östra och södra Ukraina har sökt skydd i byggnader som beskjuts av Ryssland.

"Denna grymma milstolpe markerar ytterligare en mörk dag i detta vettlösa krig. Oskyldiga barn skadas och dödas nästan varje dag i Ukraina", säger Sonia Khush, organisationens föreståndare i landet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons