Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA: Ryssland köper raketer av Nordkorea

Det ryska försvarsdepartementet är på väg att köpa stora mängder raketer och annat militärt materiel från Nordkorea, visar underrättelseuppgifter från USA.
Ukraina • Publicerad 6 september 2022
Ryska soldater på ockuperat område i Cherson-regionen. Bilden är tagen av en AP-fotograf under en resa anordnad av det ryska försvarsdepartementet.
Ryska soldater på ockuperat område i Cherson-regionen. Bilden är tagen av en AP-fotograf under en resa anordnad av det ryska försvarsdepartementet.Foto: AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.Foto: AP/TT

Att Kreml vänder sig till den isolerade diktaturen är ett tecken på att "den ryska militären fortsatt är fortsatt hårt drabbad av försörjningsproblem, delvis till följd av exportkontroller och sanktioner", anser en amerikansk myndighetskälla.

Enligt källor inom USA:s underrättelsetjänst lär Ryssland fortsätta köpa materiel av Nordkorea även längre fram.

Annons

Uppgifterna kommer kort efter att Biden-administrationen bekräftat att Moskva köpt drönare av Iran som skulle användas på slagfältet i Ukraina. Enligt Vita huset ska dock drönarna ha dragits med tekniska problem.

"Pausad" folkomröstning

Planerna på en så kallad "folkomröstning" i de av Ryssland annekterade områdena runt Cherson har senarelagts, uppger Kirill Stremousov, chef i det ryskinförda ockupationsstyret.

– Vi har förberett för omröstningen, vi ville hålla en folkomröstning inom kort men på grund av alla händelser så tror jag vi kommer pausa det i nuläget, sade han till ryska Rossiya 1-kanalen, under måndagen.

Återtagit områden

En stund senare valde han dock att korrigera sitt uttalande och hävdade att det i själva verket inte alls handlar om en "paus" eftersom något datum för omröstningen inte satts. De Moskvatrogna ockupanterna har sedan flera veckor tillbaka klargjort att man vill hålla "folkomröstningar" i ockuperade områden, ett tillvägagångssätt som även användes efter det att Ryssland annekterat Krimhalvön 2014.

Utspelen från Stremousov kommer samtidigt som ukrainska styrkor uppger att man återtagit områden i södra Ukraina och förstört fientliga mål, däribland en pontonbro och en ammunitionsdepå.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons