Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Moskva hävdar framgångar i kriget

Ryska styrkor säger sig ha avancerat 1,5 kilometer nära staden Lyman i östra Ukraina, enligt den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu. Samtidigt rapporterar Ukraina avgörande framgångar i Bachmut.
Ukraina • Publicerad 11 juli 2023
En ukrainsk soldat avfyrar artillerield mot ryska positioner vid frontlinjen nära Bachmut i östra Ukraina. Arkivbild.
En ukrainsk soldat avfyrar artillerield mot ryska positioner vid frontlinjen nära Bachmut i östra Ukraina. Arkivbild.Foto: Libkos/AP/TT

Ryska styrkor har avvärjt en ukrainsk offensiv nära staden Lyman och i en motattack avancerat 1,5 kilometer längs fronten, hävdar Sjojgu i rysk tv enligt AFP. Lyman är en viktig knutpunkt för järnvägstrafiken i regionen och var under en period förra året under rysk kontroll.

Men han säger också att ukrainska styrkor fortsätter "att försöka bryta igenom våra försvar i olika områden", och tillägger att de senaste två dagarna har det varit "flera vågor av attacker". Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Hundratals döda

Annons

Ryska framgångar lyfts också fram av det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konasjenkov vid en presskonferens.

Han hävdar att Ryssland slagit tillbaka 13 offensiver av ukrainska styrkor i de östra och södra delarna av Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån EFE. Totalt ska 460 ukrainska soldater ha dödats det senaste dygnet.

– Under de senaste 24 timmarna har den ukrainska militären fortsatt gjort misslyckade försök att avancera i Donetsk, Krasny Liman och i södra Donetsk, säger Konasjenkov vid en presskonferens enligt den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass.

Ytterligare offensiver i Donetsk och Zaporizjzja i södra Ukraina har slagits tillbaka, uppger han.

Ryska uppgifter är ofta grovt överdrivna och i många fall opålitliga, då de används som propaganda av den ryska invasionsmakten.

Avgörande framgångar

Samtidigt säger Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maliar på Telegram att ukrainska styrkor haft avgörande framgångar i Bachmutområdet, rapporterar Sky News.

De ska ha tagit kontroll över strategiska höjder runt staden och kontrollerar in- och utfarter i området med hjälp av artilleri.

Inte heller de uppgifterna har kunnat verifieras av oberoende källor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons