Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt mord på transnistrisk oppositionsledare

Moldavisk polis har inlett en mordutredning efter att en oppositionsledare i den ryskstödda utbrytarområdet Transnistrien hittats skjuten till döds i sitt hem.
Moldavien • Publicerad 17 juli 2023
Tiraspol är huvudort i utbrytarområdet Transnistrien. Arkivbild.
Tiraspol är huvudort i utbrytarområdet Transnistrien. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Oleg Khorzhan var ledare för det kommunistiska partiet i Transnistrien.

Moldaviens byrå för återintegrering fördömer starkt "kriminella handlingar som hotar människors liv" och har framfört sina kondoleanser till politikerns familj.

Annons

Organisationen Promo-lex, som verkar för att skydda mänskliga rättigheter i regionen, säger att Khorzhan var "en av få offentliga personer som hade modet att kämpa för grundläggande rättigheter och friheter" i Transnistrien.

Organisationen uppmanar också utländska diplomatiska beskickningar i landet att övervaka och fördöma "den systemiska förföljelsen av aktivister" i Transnistrien.

Khorzhan dömdes 2018 till drygt fyra års fängelse sedan han anklagats för att ha misshandlat en polis i huvudorten Tiraspol några dagar efter att han ordnat en protest i staden.

Hans parti kallade domen för "absurd" och anklagade Tiraspols myndigheter för politisk förföljelse.

Sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har Moldaviens ledare upprepade gånger anklagat Ryssland för att försöka destabilisera landet som var en sovjetrepublik fram till 1991.

Fakta: Transnistrien

Utbrytarrepubliken Transnistrien är en självstyrande landremsa längs med Moldaviens östra gräns mot Ukraina. Området är till ytan ungefär lika stort som Gästrikland.

Namnet Transnistrien kommer från att området ligger "på andra sidan Dnestr", en flod som skiljer området åt från övriga Moldavien.

Efter andra världskriget inkorporerades Transnistrien i den sovjetiska delrepubliken Moldavien. När Sovjetunionen föll samman fanns det bland delrepublikens icke-rumänskspråkiga invånare viss vilja att hålla fast vid banden till Moskva, snarare än att stärka dem med Rumänien. Transnistrien utropade sig till en separat Sovjetrepublik och 1992 utkämpades ett kort krig med åtminstone 600–700 dödsoffer. Den ryska armén gick in på transnistriernas sida innan det slutade med en vapenvila.

Sedan dess fungerar Transnistrien i praktiken som en självstyrande stat med ryskt stöd och rysk truppnärvaro, även om det internationellt endast erkänns som en del av Moldavien.

Den största staden heter Tiraspol. Flagga och statsvapen pryds ännu av hammaren och skäran.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons