Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt miljardsvindlare utlämnas inte

En man som misstänks ha lurat till sig mångmiljardbelopp från den danska staten ska inte utlämnas från Dubai, beslutar en emiratisk domstol.
Brott • Publicerad 12 september 2022
Den bedrägerianklagade finansmannen Sanjay Shah utlämnas inte till Danmark från Dubai. Arkivbild.
Den bedrägerianklagade finansmannen Sanjay Shah utlämnas inte till Danmark från Dubai. Arkivbild.Foto: Christopher Pike/AP/TT

Den brittiske finansmannen Sanjay Shah misstänks sedan flera år tillbaka för ett storbedrägeri, där hans företag anklagas för att ha lurat till sig skattepengar som man inte haft rätt till. Shah åtalades förra året för ett bedrägeri värt mer än nio miljarder danska kronor, men hävdar sin oskuld.

I juni greps Shah i Dubai baserat på en internationell efterlysning och han har suttit häktad medan grunderna för en utlämning har utretts. Det emiratiska rättsväsendet beslutar att han inte ska utlämnas, rapporterar danska medier med hänvisning till hans advokat.

Annons

Beslutet är fattat i första instans och från danskt håll har det sedan tidigare påtalats att det finns möjlighet att överklaga.

Enligt den danska tidningen Børsen pågår ett utlämningsärende också i Storbritannien, där en annan brittisk man misstänks ha hjälpt Sanjay Shah.

Det misstänkta storbedrägeriet har skett i ett så kallat "cum-ex"-upplägg. I sådana lurar ett bolag en skattemyndighet att betala tillbaka skatt på utdelning av aktier som bolaget inte ägde när utdelningen ägde rum.

Hösten 2018 rapporterade en samling europeiska medier, bland dem TT och SVT, hur statskassor i Europa misstänktes ha blivit plundrade på minst motsvarande 70 miljarder kronor under ett årtionde. Bolag som då misstänktes för skattebedrägeri i Danmark visade sig också ha fått tiotals miljoner kronor av svenska Skatteverket.

Fakta: Cum-ex-svindel

Tyskland och Danmark har utsatts för omfattande misstänkta bedrägerier med så kallad cum-ex-handel.

Fram till 2012 gick den tyska statskassan på så vis miste om minst 50 miljarder kronor, troligen avsevärt mer. Danmark svindlades i sin tur på 18 miljarder 2012–2015, Belgien på 2 miljarder och andra länder på stora belopp.

Det misstänkta bedrägeriet gick ut på att göra komplicerade aktieaffärer kring den dag då utdelning på aktierna äger rum. Detta för att förvirra systemet så att det verkar som om aktierna hade flera ägare samtidigt. Utländska ägare fick sedan tillbaka utdelningsskatt som de inte betalat med motiveringen att de skattar i sitt hemland.

En annan variant är rena bedrägerier, där förfalskade dokument styrker aktieägandet och ligger till grund för ansökningar om att få tillbaka innehållen skatt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons