Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt Buffaloskytt åtalas för terrorbrott

Den 18-årige man som misstänks ha skjutit ihjäl tio personer vid en mataffär i Buffalo i den amerikanska delstaten New York i mitten av maj har formellt anklagats för både terrorist- och hatbrott. Han riskerar livstids fängelse.
USA • Publicerad 2 juni 2022
Polisens utredare undersöker matbutiken i Buffalo i New York där en masskjutning ägde rum den 14 maj. Bilden togs den 16 maj.
Polisens utredare undersöker matbutiken i Buffalo i New York där en masskjutning ägde rum den 14 maj. Bilden togs den 16 maj.Foto: Matt Rourke/AP/TT

Dådet utfördes den 14 maj, då skytten misstänks ha åkt 32 mil från sitt hem i samhället Conklin för att utföra masskjutningen. Matbutiken där han öppnade eld ligger i ett område där många svarta bor, och de flesta av offren var svarta.

Skytten hade hjälm, kroppsskydd och kamouflagekläder på sig och var beväpnad med ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15. En hjälmmonterad kamera ska delvis ha livesänt händelsen på plattformen Twitch.

Annons

En domstol i Buffalo har nu formellt anklagat 18-åringen för inhemsk terrorism och hatbrott.

Terroranklagelsen kommer sannolikt inte att påverka straffet vid en eventuellt fällande dom. New York har inte dödsstraff och om han döms som skyldig för de tio morden, samt tre mordförsök, blir straffet med all sannolikhet livstids fängelse oavsett. Men att lägga till terror- och hatbrottsanklagelserna anses vara symboliskt viktigt och en betydelsefull signal mot våldsbejakande extremism.

– Mannens drevs av hat mot människor som han aldrig hade träffat, enbart baserat på deras hudfärg, säger advokaten John Elmore, som representerar två av offrens familjer.

Tonåringen nekar till brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons